Életbe lépett egy gyógyfürdőkre vonatkozó új szabályozás, amely gyakorlatilag megtiltja bizonyos élményelemek használatát a magyarországi fürdőkben. A hatóság higiéniai okokra hivatkozik.

Egyes strandokon tilos használni

Ha szeretted a nyakzuhanyt és a hátdögönyözőt, akkor jól gondold meg, melyik fürdőbe mész, mert a hatóság egyes helyeken betiltotta ennek használatát, vagyis már nem minden strandon lehet ezeket bekapcsolni. Az új szabályozás úgy szól, hogy forgatás alól felmentett medencében kizárólag olyan élményelem üzemeltethető, amelynek hatása csak a vízfelszín alatt érezhető. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Két gyógyfürdő már érintett

A hagyományos, azaz töltő-ürítő rendszert megtartó medencéknél le kell kapcsolni az élményelemek egy részét. Két gyógyfürdő már tett is egy ezzel kapcsolatos bejelentést. A karcagi Akácliget Gyógy- és Strandfürdő arról tájékoztatta a vendégeit, hogy mától az I-es, II-es gyógymedencéjük vízfelszín feletti élményelemei – nyakzuhany, dögönyöző – nem üzemeltethetők.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kifogásolt minőségű víz

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása szerint a töltő-ürítő üzemű medencék mikrobiológiai minősége rendszeresen kifogásolt, sokszor még a korábban hatályos jogszabály enyhébb vízminőségi követelményeinek sem felel meg.

Kórokozók a vízben

„Mivel a medence üzemeltetésekor jellemzően nem történik fertőtlenítőszer adagolás, a medencevízben a terheltségétől, a fürdőzők higiénés viselkedésétől és az üzemeltetés körülményeitől (pótvíz mennyiség, takarítási protokoll, teljes leürítés gyakorisága stb.) függően a fürdőzőktől származó kórokozók jelenhetnek meg. 

Fekáliára utaló baktériumok

A problémás vízminőséget sokszor jelzi is a fekális indikátor baktériumok száma. Emellett a víz természetes módon is tartalmazhat kórokozókat, amelyek a medencében vagy a vezetékrendszerben elszaporodhatnak” – jelezte a hatóság.

Kockázatos nyakzuhanyok

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint felszín feletti élményelemek tehát fokozott aeroszol képződési kockázatot jelentenek, ami a vízből képződő szennyezett vízpermet belélegzéséhez vezet. A nyakzuhanyok használatakor a szem és a fül közvetlenül is érintkezik a vízzel, illetve a lenyelés kockázata is fennáll.

Kórokozók jelenléte

A felszín feletti élményelemek használata során a kórokozók jelenléte esetén sokkal nagyobb a fürdőzők megfertőződésének kockázata, mint a felszín feletti élményelemek nélküli ülőmedencék használata esetében. A modernebb fürdőkben megmaradhatnak a nyakzuhanyok – írja a Termálonline. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció