A járványügyi helyzethez kapcsolódóan megvalósítható kerékpárosbarát intézkedéssorozat következő lépéseként Budapest egyik legfontosabb útvonalán, a Nagykörúton épül ideiglenes kerékpársáv az Üllői út és a Váci út közötti 3 kilométeres szakaszon. A mindkét irányú útpályán felfestett kerékpársáv miatt a körút az autók számára átmenetileg egysávos lesz, a jelentősen visszaesett közúti forgalom miatt azonban nem számít a BKK érdemi közúti torlódásokra.

A Nagykörút józsefvárosi, erzsébetvárosi és terézvárosi szakaszán felfestéssel jelölik a kerékpársávot mindkét irányban. Folyamatos haladásra csak a biciklisek használhatják, más jármű csak jobbra kanyarodáshoz való besoroláskor, vagy más manőverezés miatt hajthat rá, elsőbbséget adva a kerékpárosnak – írja a BKK a BudaPestkörnyéke.hu szerkesztőségének megküldött friss közleményében.

A BKK tájékoztatása szerint a Nagykörút érintett, három kilométeres szakaszán az autók átmenetileg egy sávon közlekedhetnek, de a jelentősen visszaesett forgalom miatt “érdemi közúti torlódásokra” nem számítanak. A társaság szakemberei a forgalom alakulását folyamatosan figyelik majd, szükség esetén beavatkoznak – tették hozzá.

A Fővárosi Önkormányzat március végén döntött úgy, hogy – kihasználva a lecsökkent gépjárműforgalmat Budapest néhány fontos útvonalán – ideiglenes kerékpársávokat alakít ki.

A BKK-val és a Budapest Közúttal együttműködve létrehozott kerékpársávok a Bartók Béla úton és a Tétényi úton már használhatók, az Üllői úton pedig hamarosan befejeződik a bringasáv kiépítése – közölték.

A nagykörúti kerékpársáv kialakításának munkálatai hétfőn napközben a KRESZ-táblák kihelyezésével kezdődnek, majd este a burkolati jelek felfestésével folytatódnak. A BKK azt írta, hogy az ideiglenes forgalmi állapot várhatóan szeptemberig marad fenn.

A teljes budapesti kerékpárforgalmi főhálózat hossza 325 kilométer, amely a jelenlegi fejlesztésnek köszönhetően mintegy 20 kilométerrel bővül a főváros legfontosabb, eddig leginkább hiányzó szakaszain.

Ahogy azt tegnap megírtuk, motoros rendőröknek kell az Üllői úton vigyázniuk a biciklisekre, mert az autósok gyakran ráhajtanak az ideiglenes sávokra. Erre panaszkodott minap a főpolgármester is, amikor biciklire ült, hogy megnézze miként működnek az új biciklisávok.

BPK/BKK/MTI – Kiemelt kép: Biciklik a Nagykörúton – Fotó: BPK