Az előszerződés koncepciója egyszerű, mint a faék: A felek arra vonatkozó megállapodása, hogy későbbi időpontban egymással szerződést kötnek. Az előszerződés akár bírósági úton is kikényszeríthető kötelezettségvállalás.

Az ingatlan adásvételi előszerződés és végleges adásvételi szerződés között az egyik legfontosabb gyakorlati különbség, hogy az előszerződés földhivatali benyújtására nincs lehetőség. Ezért előszerződés kötése esetén a vevő egyik legfontosabb szempontja, hogy pénzmozgásra egyáltalán ne vagy minél kisebb összegben kerüljön sor.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportált százezrek olvassák rendszeresen. Nézze meg a legfrisebb cikkeinket, kattintson ide!

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Amikor az előszerződésre biztosan nem a válasz:

Melyek azok az esetek, amikor valójában egyáltalán nem indokolt végleges adásvételi szerződés helyett előszerződésben gondolkodni?

A köznyelv a foglalóval kapcsolatban gyakran használja az előszerződés kifejezést. Valójában a foglaló átadása se nem előszerződés, se nem „foglalós papír” alapján, csakis és kizárólag valamennyi részletében kidolgozott adásvételi szerződés alapján történhet biztonságosan.

Banki hitel igényléséhez sem adásvételi előszerződés, hanem végleges adásvételi szerződés kell. Nem csak, hogy nincs akadálya a hitelfelvétel szabályozásának az adásvételi szerződésben, ez egyenesen a hitelfelvétel abszolút és megkérdőjelezhetetlen előfeltétele.

Terhelt ingatlan esetén sincs semmilyen érv az előszerződés mellett. Az adásvételi szerződésben minden további nélkül szabályozható az ingatlan tehermentesítésének folyamata.

És amikor mégis tényleg előszerződésre van szükség:

Melyek azok a ritka esetek, amikor valóban indokolt a végleges adásvételi szerződés helyett előszerződést kötni?

Előszerződést kell kötni olyankor, ha építési telek vásárlására kerül sor, azonban a telken még található valamilyen felépítmény és a telek hivatalos jogi besorolása nem beépítetlen terület, hanem pl gazdasági épület vagy hétvégi ház és udvar. A 4 éven belüli beépítési kötelezettség vállalása esetén járó illetékkedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha valaki beépítetlen területet vásárol.

Előszerződést kötnek általában új építésű projektek esetén, ahol a beruházó üres telekre építkezik, azonban a vevővel már a kész társasházi lakásra szerződik. Ugyan jogi akadálya ilyen esetben nem lenne rögtön a végleges szerződés megkötésének, azonban a beruházónak kényelmesebb az előszerződés kezelése, ami természeténél fogva nem jelenik meg a tulajdoni lapon.

Az eladó az ingatlan eladásából származó jövedelem után az ingatlan megszerzésétől számított 5 évig sávosan csökkenő mértékű személyi jövedelemadót köteles fizetni. A jövedelem megszerzése tekintetében az adásvételi szerződés földhivatali benyújtásának időpontja az irányadó. Ezen időpontnak az elodázása a soron következő évfordulóig jelentős összegű személyi jövedelemadó megtakarítást jelenthet az eladó számára.

Erről a témáról bővebben ide kattintva lehet olvasni.

 A jogi szakértőnk összes, hasznos tanácsát itt lehet megtalálni!

bacsko-laszlo-ugyved

Dr. Bacskó László, ügyvéd – Fotó: bacskougyved.hu

Dr. Bacskó László, a Bacskó Ügyvédi Iroda alapítója. Ügyvédi Irodája azt a piaci rést igyekszik elfoglalni, ami a „klasszikus” jogi szolgáltatásokat nyújtó kis ügyvédi irodák és a nemzetközi ügyvédi irodák által megszólított piaci szegmens között húzódik.

Közel két évtizedes szakmai múlttal a háta mögött a morálisan is felelős jogi képviselet ideáját vallja magáénak. Ügyfeleiben elsősorban azt igyekszem tudatosítani, hogy adott jogügyletnek vagy jogvitának milyen kedvezőtlen kimenetelei merülhetnek fel. Képviseletet csak akkor vállal, ha meggyőződött arról, hogy az ügyfél döntése nem pusztán érzelmi megfontolásokon alapul, és az említett negatív eshetőségek teljes tudatában is kitart elhatározása mellett.

Az agglomerációt is jól ismerő ügyvéd hisz abban, hogy az ügyfél jogvitában való képviselete során a megfelelő alkupozíciók kialakítása több mint jogi kérdés. Perdöntő lehet a hatékony tárgyalási stratégia és a személyiség meggyőző ereje is.

Kiemelt kép: Társasházak Biatorbágyon – Fotó: BPK