Varga Zoltán Péter Dunakeszi jobbikos önkormányzati képviselője 12 hónapja ápolóként dolgozik az egyik fővárosi kiemelt koronavírus ellátó központban. Legutóbb a közösségi oldalán számolt be arról, hogyan látja közelről, a frontvonalban a negyedik hullámot. Állítja az életükért küzdő betegek többsége oltatlan és még akkor is oltásellenesek, ha már alig tudnak beszélni.

A súlyos betegek 90%-a oltatlan

A súlyos állapotú betegek túlnyomó többsége, nagyjából kilencven százaléka oltatlan – állítja Varga Zoltán Péter, Dunakeszi jobbikos önkormányzati képviselője, aki kórházi ápolóként dolgozik egy fővárosi kiemelt koronavírus ellátó központban, így közelről látja a Covid negyedik hullámát is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Összeesküvés-elméletek

Legutóbbi posztja szerint az oltatlan covidos betegek között vannak, akik még az intenzív osztályon is a jól ismert összeesküvés-elméletekkel indokolják, hogy miért nem vették fel az oltást. Mármint azok, akik még tudnak beszélni – írja Varga.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Az oltatlanok életéért küzdenek

Amíg az oltatlanok indokolják az oltásellenességüket ők, az ápolók, orvosok küzdenek, hogy az oltatlanok közül minél többen túléljék azt a helyzetet, amibe nagy részük éppen azért került, mert nem vette fel az oltást – írja az ápolóként dolgozó önkormányzati képviselő.

Halálhörgés

Egy harmadik hullám közepéhez képest szerencsére még sehol sem tartunk. Egy március-április környéke halálhörgés, siralom volt ehhez képest. Viszont úgy is nézhetjük, hogy rosszabb a helyzet, mint mondjuk augusztus elején – mondta Varga az Alfahírnek.

Sok fiatal van kórházban

Az ápolóként dolgozó önkormányzati képviselő sok olyan 20-as, 30-as éveiben járó fiatallal is találkozott a kórházban, akik súlyosabb alapbetegséggel nem rendelkeztek, mégis bent fekszenek az osztályon, alapvetően a vírus okozta tüdőgyulladással. Hangsúlyozza, hogy a covid miatt hozzájuk kerülő súlyos állapotú betegek túlnyomó többsége oltatlan.

Nyugaton is főleg az oltatlanok kerülnek kórházba

Németországban is hasonló a helyzet. A Bild am Sonntag arról ír, hogy náluk is az oltatlanok vannak többségben a kórházak intenzív osztályain. A Robert Koch-Institut legutóbbi jelentése szerint az intenzíven fekvő betegek 74 százaléka nem kapott teljes körű védőoltást az utóbbi négy hétben.

Csökken az antitestek száma

A Pfizer vakcinát kifejlesztő BioNTech vezérigazgatója, Ugur Sahin arra hívja fel a figyelmet, hogy az emlékeztető oltás beadatása hat hónap után javasolt. Mint mondta, a klinikai vizsgálatok adatai azt mutatják, hogy az antitestek szintje az oltást követő hetedik, nyolcadik vagy kilencedik hónaptól kezd csökkeni.

Hat hónap után újabb oltás kell

A vakcinafejlesztő cég vezére arra buzdítja a lakosságot, főleg az idősebbeket, hogy hat hónap elteltével adassák be az emlékeztető oltást, ellenkező esetben megfertőződhetnek, és tüneteket is produkálhatnak.

Sokadik oltás

Egyre több szakértő beszél Magyarországon is a negyedik, ötödik és sokadik oltás szükségességéről. Dobson Szabolcs szakgyógyszerész szerint akit hat hónapnál régebben oltottak be, olyan, mintha nem is lenne beoltva. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Árvai Károly