Három jármű ütközött össze az M0-s autóúton az M1-es autópálya felé, a diósdi csomópontnál, a baleset mögött két kilométeres a torlódás, közben az Országos Meteorológiai Szolgálat hófúvásra figyelmeztet, a közútkezelő járművei folyamatosan dolgoznak, de a szél gyorsan visszahordja a havat az utakra. Jobb ha most senki sem indul el autóval sehová.

Három jármű ütközött össze

Az M0-án a 10-es kilométernél, Diósdnál csak egy sáv járható, emiatt araszolva halad a forgalom. Három jármű ütközött össze, óriási a torlódás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Még eshet hó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss jelentése szerint, szombaton a Dunántúlon, a Duna vonalában, Bács-Kiskun nyugati, délnyugati részein több centiméter hó várható. Öt centimétert meghaladó friss hóréteg elsősorban a Dunántúl középső és nyugati területein, a Dunántúli-középhegységben valószínű, itt helyenként 8-10 centiméter körüli hó is hullhat.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Erős hófúvás

Felhívták a figyelmet, hogy az élénk, erős északnyugati szél hordhatja a havat. Hófúvásos útszakaszok elsősorban a Dunántúli-középhegység térségében fordulhatnak elő.

Hóeltakarítás

Az agglomeráció több településén is problémák vannak az utak megtisztításával. Az önkormányzati gépek elsőként a tömegközlekedés útvonalait tisztítják meg, ezt követően kanyarodnak csak be a kevésbé forgalmas mellékutcákba. Több helyen az emberek türelmét kérik.

Hózáporok

A meteorológiai szolgálat azt írta: napközben nyugat és dél felé visszaszorulva fokozatosan szűnik meg a havazás, ugyanakkor északkeleten délután, kora este hózáporok várhatók, lokálisan pár centiméter hóval.

Korlátozzák a forgalmat

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében azt írta: a folyamatos közlekedés feltételeinek biztosítása érdekében előfordulhat, hogy biztonsági okokból egyes útszakaszokon a 7,5 tonnánál nehezebb járművek mozgását is korlátozzák majd, megelőzve az esetleges baleseteket és az azzal járó torlódásokat, hogy a közútkezelő gépei is folyamatosan tudjanak majd dolgozni.

Viharos szél

A szakemberek felhívták a figyelmet arra is, hogy folyamatos munkavégzésük mellett is, amíg az erősebb széllökések nem csillapodnak, több útszakaszon időszakosan télies útviszonyok mellett közlekedhetnek majd az autósok, mivel a burkolatról letakarított havat a viharos szél percek alatt visszahordhatja az úttestre.

Nem sokat érnek a hófogók

Azt is megjegyezték, hogy már 30-40 kilométer/órás széllökések felett a hófogó rácsok is csak kisebb mértékben tudják tompítani a hóátfúvást, mivel az erős szél nyomán azok is megtelnek hóval, ezért a friss havat is át tudja fújni rajtuk egy-egy erősebb széllökés.

Hómarók

Jelenleg a hóeltakarítás után is szinte rögtön újra havas lehet a burkolat, mindaddig, amíg a szél nem áll el vagy nem mérséklődik. A hófúvással érintett területeken található közutas mérnökségeknél ezért hómarókat is beüzemelnek. Azt kérik, akinek nem fontos ne induljon el autóval sehová. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Hókotró Budapest környékén