A fiatal férfit gyerekként verték, ezért már akkor eldöntötte, hogy egyszer bosszút áll. Előfordult, hogy a bántalmazó hozzátartozók képeit szurkálta késsel, aztán az álomból valóság lett. A budapesti munkásszállóról hazement és megtörtént a tragédia. A kettős gyilkos maga is halálra készült, de végül életre ítélték. Újranyitottuk egy döbbenetes ügy aktáját.

Megölte őket, feladta magát

„B. Tibor 24 éves kazánfűtő, a Nyíregyházához közeli Geszteréden élt. Az édesapja lakásán több késszúrással megölte nagyanyját, a 72 éves B. Mihálynét, valamint édesapját, a 48 éves B. Mihályt. Tettének elkövetése után jelentkezett a legközelebbi rendőri szervnél. A Szabolcs-Szatmár megyei Rendőr-főkapitányság előzetes letartóztatásba helyezte B. Tibort és szakértők bevonásával folytatja a bűnügy vizsgálatát”, adták hírül szűkszavúan 1984 júliusában alapok. Egy ilyen brutális bűnügy részletek nélkül is mellbe vágja az olvasót, de ahogyan az lenni szokott, az igazi dráma a címszavak mögött rejlik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Valóban szörnyű gyermekkor

A kis Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban élő B. családnál a munkára szoktatás igencsak fura eszközökkel történt. Hamar elcsattantak a pofonok, előkerült a nadrágszíj és az ostor, Tibor pedig sírva esküdözött, hogy egyszer bosszút fog állni az apján. A szülők aztán elváltak, de Tibor és húga az apjukhoz kerültek. Az addig jól tanuló fiú apja tovább verte gyerekét, a bántalmazásokban pedig a nagymama is segített neki.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A megölésükről álmodozott

A fiú mindkettőjüket gyűlölte, és hamarosan arról fantáziált, hogyan végez majd velük. Ha senki sem látta, zsebkéssel szurkálta kiszemelt áldozatai fényképét. A fiú 1978-ban Budapestre került segédmunkásnak, de nem találta a helyét a fővárosban. Sokat csavargott és egyre többször hiányzott igazolatlanul a munkahelyéről. 1980-ban öngyilkosságot kísérelt meg, de a kés, amelyet magába döfött, csak könnyű sérülést okozott. Aztán 1984-ben fogadásból leugrott a munkásszálló épületének első emeletéről.

Közben minden még rosszabbra fordult

Garázdaság miatt pénzbüntetést kapott, munkahelyéről pedig kirúgták. A magas, időközben erős férfivá érett Tibor ekkor döntött úgy, hogy visszatér szülőfalujába és megpróbál pénzt kérni az apjától, aki azonban visszautasította. Tibor ekkor határozta el végleg, hogy a korábban megálmodott gyilkosságot végrehajtja. 1984. július 10-én egy meleg nyári délutánon betért a kocsmába, felhajtott egy fél deci pálinkát, ivott rá két-három üveg sört, majd hazament és lefeküdt aludni.

Gyerekeken tesztelte magát

Este kilenc órakor ébredt fel. A konyha asztalán egy tizenhét centiméteres pengehosszúságú kés hevert. Tibor elérkezettnek látta az időt szörnyű tettének végrehajtásához. A ház előtt úgynevezettt „bátorságpróbát” tartott: az ott játszadozó gyerekek előtt előrántotta a kést, mire azok rémülten menekültek. Tibor ezután biciklire pattant és apja, valamint nagyszülei házához ment a falu szélére. Csak apai nagyapját találta otthon, akivel közölte, miért jött, és apja keresésére indult. Amikor apai nagyanyja értesült unokája szándékáról, ő is elindult, hogy figyelmeztesse fiát, mi készül ellene.

Krisztus nevében?

A 72 éves, idős asszonyt a falu utcáján pillantotta meg unokája, odament hozzá, és – hogy meg ne hiúsítsa tervét – kilenc késszúrással megölte. Ezután visszatért a nagyszülei házába, elmondta nagyapjának, mit tett, majd bevitte anyja tetemét a ház nyárikonyhájába. A holttestet a megvetett ágyra fektette, összekulcsolt kezébe pedig gipszből készült Krisztus-szobrot tett.

Nagyapját megsajnálta, apjával kegyetlenül végzett

Megrettent, a mozgásban egyébként is korlátozott nagyapját – akihez valamelyest kötődött érzelmileg – előbb megkötözte és betömte a száját, de később megsajnálta, eloldotta a köteleit, sőt nyugtatókat adva be neki, lefektette. Közben megérkezett az apja, akit váratlanul megtámadott, hasba szúrta, majd a már vérző, menekülni igyekvő 48 éves férfit kézzel és egy karóval ütlegelte, rugdosta, végül pedig 17 késszúrással végzett vele. Egy gipszszobrot apja kezébe is akart tenni, de leesett, és összetört.

A halálra készült, de életre ítélték

A kettős gyilkos ezután hazament, és miután anyjának beszámolt a történtekről, értesítette a rendőrséget. B. Tibort, az előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés tettesét az elmeorvosszakértő is megvizsgálta, és megállapította, hogy érzelmileg sérült ugyan, de tette büntethető. A fiatal férfi állítólag a halálra készült, de végül „életre ítélték”. Első fokon életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtották. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem felejtenek

Bár az ügyész halálbüntetés kiszabásáért fellebbezett, a Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta az ítéletet. Hogy mi lett aztán B. Tibor sorsa, arról nincsen információnk. Szabadult már? Visszatért Geszterédre? Egyáltalán él-e még? Egy biztos: Geszteréden majdnem negyven év elteltével is nehezen felejtenek. Ha ilyesmit egyáltalán el lehet felejteni. Ha szeretnél még ilyen Újranyitott aktát olvasni, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció