Belefulladt egy középkorú ajkai férfi a Balatonba az északi parton, Szigligetnél vasárnap késő délután. A férfi egy matracon fekvő nő mentésére indult.

Elsodorták a hullámok

Úgy tudjuk, a férfi egy matracon fekvő nő után ment, akit a hullámok elsodortak. Közben történt a tragédia. Batta Zsolt Iván rendőr-főhadnagy, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: a tragédia körülményeit vizsgálják. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Sokat segítenek

A hétvégén már 44 strandon láttak el szolgálatot a vízimentők, több tucat könnyű sérültnek segítettek – számolt be közösségi oldalán a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. Mélyvízi mentési szakáguk eszközöket és bajbajutottakat is mentett a Balatonon. Két alkalommal motormeghibásodás miatt vontattak hajókat egy-egy kikötőbe, valamint Balatonlelle előtt egy homokpadra futott vitorlást húzott be az Alfa nevű mentőhajó személyzete a mélyvíz felé.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Család a vízibiiklin

Miközben tartottak vissza állomáshelyükre, észrevették, hogy egy vízibicikliző család távolabb került a parttól, mint azt a jogszabály engedi, ráadásul a felnőttek mellett négy  pici gyermek is van. Mentőmellényt senki nem viselt, még az óvodás korú gyermeken is csak karúszó volt. Elmagyarázták nekik, hogy ez nagyon veszélyes, amit a szülők szerencsére azonnal megértettek, és ki is bicikliztek a partra.

Figyelmeztet a vízirendőrség

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság figyelmeztetést adott ki, a balesetek megelőzése érdekében a következőket tanácsolja a nyaralóknak, hogy aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát.

Ezt kell kerülni

A gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek, és soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkednek. Továbbá kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdőeszközökről történő hirtelen vízbe ugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vannak a vízmélységgel.

Felhevült test

Vízibicikliről felhevült testtel senki ne ugorjon a vízbe, ugyanis a vízhőmérséklet sokkhatással lehet a szervezetre. Azok, akik nem biztosak a saját úszni tudásukban, és vízi járművekkel vízre mennek, mindenképpen használjanak mentőmellényt.

Extrém meleg

Aki teheti, ne az extrém melegben (11 és 16 óra között) tartózkodjon a nyílt vízen. Lehetőleg a vízben senki se fogyasszon alkoholt, hogy fizikailag képes legyen egy-egy vészhelyzet kezelésére. Távol a parttól nem javasolt egyedül úszni, fürdőeszközt használni. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Vízimentő a Balatonnál – Fotó: Balatonkörnyéke.hu, a kép Adobe IA mesterséges intelligencia felhasználásával készült