Gyakorlatilag hiánycikké váltak az olcsó telkek az ingatlanpiacon, a folyamatosan szűkülő kínálat az árakra is komoly hatást gyakorolt. Budapesten az átlagos telekárak a csillagos égig emelkedtek, de Budapest környéke is kezd egyre drágább lenni. Sokan már az agglomeráción túli építkezésen gondolkodnak, mert a város 20 km-es körzetében nem találnak megfizethető építési telket.

Berobbant a kereslet

Rávetették magukat a telekhirdetésekre az építkezést tervezők, de az év első napjai­ban berobbanó kereslet szűkös és drága fővárosi kínálattal szembesült, ami az agglomeráción túlra terelheti az építkezőket – mondta a Világgazdaságnak az Ingatlan.com szakértője, Balogh László.

Budapesten duplázódtak a telekárak

Budapesten több mint duplájára nőttek az 1500 négyzetméteres vagy annál kisebb lakóövezeti és külterületi telkek árai: az Ingatlan.com oldalán 2016 januárjában átlagosan még csak 40 ezer forintot kértek egy négyzetméter fővárosi telekért, 2021 januárjában pedig már 87 ezret– derül ki a Világgazdaság számára készült összesítésből. Ez azt jelenti, hogy egy 1000 négyzetméteres telek átlagosan 87 millióba kerül Budapesten.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Páty a budai oldal sztárja

Ha valaki a négy évvel ezelőtti budapesti telekárakon akar közművesített telket venni akkor Pátynál közelebb nem nagyon talál ilyet a budai oldalon. Ez azt jelenti, hogy a Lánchídtól légvonalban már 16 km-re kell elmenni egy megfizethetőbb telekért. Pátyon 800 négyzetméteres építési telkeket jelenleg 32 millió forintért, vagyis 40 ezeres négyzetméteráron hirdetnek.

70 millió forint

Aki építkezni akar alaposan bele kell nyúlnia a zsebébe. Négy éve 32 millióért Pátyon még takaros családi házakat lehetett venni, ma csak a telek kerül ennyibe. Nem beszéltünk még a tervezésről, építkezésről, berendezésről és az udvar kialakításáról, vagyis könnyen 70 millió forint környékére ugorhatunk.

További drágulás jöhet

A legfőbb kérdés az, hogy lesz-e hol megépíteni azokat a lakásokat, amelyekre a lakosságnak igénye van – jelezte Balogh László, aki szerint biztosra vehető, hogy ha továbbra is szűkös marad a telekkínálat, a kereslet viszont az eddigiekhez hasonló mértékben növekszik, az dráguláshoz vezet.

Lecsapnak a telkekre

A magas telekárak szükségszerűen beépülnek az új lakások és házak árába is. Január első heteinek tapasztalata alapján nemcsak a nagyobb beruházók által generált kereslet jelenik a telekpiacon, hanem a kisebb alapterületű telkekre is lecsapnak a saját lakás építését tervező családok.

Túl az agglomeráción

A koronavírus-járvány miatt lakáspiaci dekoncentráció kezdődött, vagyis a nagyvárosokból való kiköltözés korszakát követően egyre többen merészkednek még az agglomerációs határokon túlra is.

400-szoros különbség

Ezt az árak közötti elképesztő különbségek is indokolhatják, hiszen amíg például az Ingatlan.com adatai szerint Budapest legdrágább kerületeiben 1,5 millió forint a telkek átlagos kínálati négyzetméterára, addig Békéscsabán, Salgótarjában, Zalaegerszegen csupán 3-4 ezer forint, ami majdnem négyszázszoros különbség.

Egyre nagyobb lesz Budapest környéke

Az eddigi tapasztalatok szerint az ennél kisebb különbségek is jelentősen hozzájárultak már, hogy a nagyvárosok agglomerációjának népszerűsége tovább növekedett az építkező családok körében, vagyis Budapest környéke egyre szélesebb és nagyobb lesz.

Nem marad más lehetőség

Balogh László szerint a beruházók és a lakásépítést tervező családok számára a mostani helyzetben nem marad más választás, mint lecsapni a szűkös kínálatban rejlő lehetőségekre, ami további drágulást idézhet elő az építési telkek piacán.

Nagyon sok az érdeklődő

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján arra lehet számítani, hogy a 2021-ben induló 5 százalékos áfához köthető újabb lakásépítési ciklus az előzőhöz hasonlóan berobbantja majd a telekpiacot is – véli a szakértő. Erre utaló egyértelmű jelek máris látszanak, 2021 első kilenc napján ugyanis a 2016–2020-asnak több mint a duplájára nőtt az eladó telkek iránti érdeklődések száma.

Kiemelt kép: Épülő lakópark Pátyon – Fotó: BPK