A keddi 696-ról a ma reggeli adatközlésre 1358-ra ugrott az új igazolt fertőzöttek száma Magyarországon, ezzel párhuzamosan  továbbra is sokan, 95-en haltak meg a vírus miatt. Közben kiderült, hogy a koronavírus okozta tüdőgyulladás miért járhat súlyosabb komplikációkkal, mint más tüdőgyulladások.

339-en vannak lélegeztetőgépen

Jelenleg 4870 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 339-en vannak lélegeztetőgépen, az eddigi adatok alapján mindössze 20% a lélegeztetőgépre kerültek túlélési esélye.

Sok tízezren kaptak már oltást

Kedd estig összesen már 86 929 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint  idősotthonban lakók és dolgozók.  

Új vakcinaszállítmányok

Tegnap újabb vakcinaszállítmányok érkeztek, amelyek összesen közel 51 ezer ember oltását teszik lehetővé, így folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. 

25 kórházi oltópont

A Pfizer-vakcinából a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag érkezett,  amely újabb 47 385 személy oltását teszi lehetővé. Továbbá megérkezett az első Moderna-vakcina szállítmány is, ebből 7200 adag érkezett, amely 3600 ember oltását teszi lehetővé. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállítják ki.

Súlyosabb tüdőgyulladást okoz

Közben kiderült, hogy a koronavírus okozta tüdőgyulladás miért járhat súlyosabb komplikációkkal, mint más tüdőgyulladások.

Túl hosszú ideig tart

Más tüdőgyulladásokkal összehasonlítva az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladás súlyos komplikációit a betegség hosszú lefolyása okozhatja, nem pedig az, hogy egy jóval súlyosabb betegségről van szó – vélik az amerikai Északnyugati Egyetem kutatói.

Elrabolja az immunsejteket

Ahelyett, hogy gyorsan, órákon belül megfertőzné a tüdő nagy területeit, ahogyan azt a baktériumok vagy vírusok, mint például az influenzavírus teszi, az új típusú koronavírus a tüdő számos kicsiny területén telepszik meg, “elrabolja” a tüdő saját immunsejtjeit és felhasználja őket a tüdőben való elterjedésre napokon vagy heteken keresztül – írták a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Lassan de biztosan dolgozik

Lassan megszállva a tüdőt, a fertőzés károsodást hagy hátra, folyamatosan lázat, alacsony vérnyomást okoz, károsítja a vesét, az agyat, a szívet és a beteg más szerveit.

Kritikus célpontok

Részletes elemzésük alapján a kutatók azonosították a kritikus célpontokat az új koronavírus okozta tüdőgyulladás kezelésére és a károsodások enyhítésére. Ezek a célpontok az immunsejtek: a makrofágok és a T-sejtek. A makrofágokat, amelyek feladata általában a tüdő védelme, megfertőzheti az új koronavírus és így hozzájárulhatnak a fertőzés terjedéséhez a tüdőben.

Kiemelt kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd