Az érdi menekültszállás legfiatalabb lakója Emília, az újszülött kisbaba. A várandós édesanya és három éves kislánya a háború elől jöttek Magyarországra, az édesapát nem engedték át a határon. A család Érden találta meg ideiglenes otthonát, itt született meg a kislány.

Érdre menekültek

„A kis Emília családja az ukrajnai háború miatt menekült el Nagydobronyból. Kárpátaljai magyarok, akik arra kényszerültek, hogy ideiglenesen nálunk keressenek menedéket. Anyukája egyike annak a több, mint másfélszáz menekültnek, akik a háború óta Érden, a Topoly utcában találtak segítséget” – írja Facebook oldalán Csőzik László.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az édesapa otthon marad

Az asszony a három éves kislányával, várandósan, nagy pocakkal kényszerült elhagyni otthonát, hogy a gyerekeit biztonságban tudhassa. A gyerekek édesapját nem engedték át a határon, telefonon tartják a kapcsolatot, Ukrajnában nagyon várja haza a családját.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Köszönet az érdieknek

„A Szociális Gondozó Központ csodálatos munkatársai minden segítséget megadnak nekik, amit csak tudnak, csakúgy mint minden menekültnek: szállást, meleg ételt, tisztálkodási lehetőséget, segítséget az ügyintézésben és persze sok jó szót és szeretetet. Ismételten nagyon köszönöm a munkájukat, és a fantasztikus érdieknek is, hogy természetbeni és pénzadományaikkal hozzájárulnak az érdi menekültellátáshoz!” – írja Érd polgármestere közösségi oldalán.

Meglátogatta a polgármester

Majd így zárja bejegyzését: „A hét elején virágcsokorral köszöntöttem a boldog anyukát, és abban a szerencsében volt részem, hogy láthattam csodaszép kisbabát! Emília 3,3 kilogrammal született, és anyukájával együtt teljesen egészséges! Őszintén bízom abban, hogy hamarosan hazatérhetnek a családjukhoz, és Emília egy szebb világban fog felnőni!”

Csőzik László a menekültszálláson

Forrás: Facebook/Csőzik László

Első kisbaba

Március 1-án született meg Budapesten, a Semmelweis Egyetemen, az első menekült kisbaba. Az 56 centiméterrel és 3400 grammal született kisfiú a Matvij nevet kapta.

Husztról érkezett a kismama

A kismama családjával együtt a kárpátaljai Husztról menekült el a hazájában dúló háború miatt. „Az édesanya február 25-én jelentkezett először a klinikán, néhány nappal az után, hogy megérkezett Magyarországra. A számított időpont környékén járt, terhessége a beszámolója szerint rendben, problémák nélkül zajlott. Akkor még jóslófájásai voltak, megvizsgáltuk, őt és a magzatot is rendben találtuk, ezért elengedtük és hétfőre visszahívtuk kontrollra. Aznap már megindult szüléssel, fájásokkal jelentkezett ismét nálunk” – mondta dr. Ács Nándor.

A kis Matvij

Forrás: Semmelweis Egyetem

Nem voltak nyelvi problémák

A kisfiú születésének körülményeiről dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója elmondta, hogy a szülőszobán és a csecsemőosztályon is dolgozott a szülés napján kárpátaljai származású és ukránul is beszélő kolléganő, így végig tudtak az édesanyával a saját anyanyelvén kommunikálni. Az igazgató hozzátette: a kismama és a baba is jól vannak, és hamarosan elhagyhatják a klinikát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a kis Emília – Forrás: Facebook/Csőzik László