Az érdi menekültszállás legfiatalabb lakója Emília, az újszülött kisbaba. A várandós édesanya és három éves kislánya a háború elől jöttek Magyarországra, az édesapát nem engedték át a határon. A család Érden találta meg ideiglenes otthonát, itt született meg a kislány.

Érdre menekültek

„A kis Emília családja az ukrajnai háború miatt menekült el Nagydobronyból. Kárpátaljai magyarok, akik arra kényszerültek, hogy ideiglenesen nálunk keressenek menedéket. Anyukája egyike annak a több, mint másfélszáz menekültnek, akik a háború óta Érden, a Topoly utcában találtak segítséget” – írja Facebook oldalán Csőzik László.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az édesapa otthon marad

Az asszony a három éves kislányával, várandósan, nagy pocakkal kényszerült elhagyni otthonát, hogy a gyerekeit biztonságban tudhassa. A gyerekek édesapját nem engedték át a határon, telefonon tartják a kapcsolatot, Ukrajnában nagyon várja haza a családját.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Köszönet az érdieknek

„A Szociális Gondozó Központ csodálatos munkatársai minden segítséget megadnak nekik, amit csak tudnak, csakúgy mint minden menekültnek: szállást, meleg ételt, tisztálkodási lehetőséget, segítséget az ügyintézésben és persze sok jó szót és szeretetet. Ismételten nagyon köszönöm a munkájukat, és a fantasztikus érdieknek is, hogy természetbeni és pénzadományaikkal hozzájárulnak az érdi menekültellátáshoz!” – írja Érd polgármestere közösségi oldalán.

Meglátogatta a polgármester

Majd így zárja bejegyzését: „A hét elején virágcsokorral köszöntöttem a boldog anyukát, és abban a szerencsében volt részem, hogy láthattam csodaszép kisbabát! Emília 3,3 kilogrammal született, és anyukájával együtt teljesen egészséges! Őszintén bízom abban, hogy hamarosan hazatérhetnek a családjukhoz, és Emília egy szebb világban fog felnőni!”

Csőzik László a menekültszálláson

Forrás: Facebook/Csőzik László

Első kisbaba

Március 1-án született meg Budapesten, a Semmelweis Egyetemen, az első menekült kisbaba. Az 56 centiméterrel és 3400 grammal született kisfiú a Matvij nevet kapta.

Husztról érkezett a kismama

A kismama családjával együtt a kárpátaljai Husztról menekült el a hazájában dúló háború miatt. „Az édesanya február 25-én jelentkezett először a klinikán, néhány nappal az után, hogy megérkezett Magyarországra. A számított időpont környékén járt, terhessége a beszámolója szerint rendben, problémák nélkül zajlott. Akkor még jóslófájásai voltak, megvizsgáltuk, őt és a magzatot is rendben találtuk, ezért elengedtük és hétfőre visszahívtuk kontrollra. Aznap már megindult szüléssel, fájásokkal jelentkezett ismét nálunk” – mondta dr. Ács Nándor.

A kis Matvij

Forrás: Semmelweis Egyetem

Nem voltak nyelvi problémák

A kisfiú születésének körülményeiről dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója elmondta, hogy a szülőszobán és a csecsemőosztályon is dolgozott a szülés napján kárpátaljai származású és ukránul is beszélő kolléganő, így végig tudtak az édesanyával a saját anyanyelvén kommunikálni. Az igazgató hozzátette: a kismama és a baba is jól vannak, és hamarosan elhagyhatják a klinikát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a kis Emília – Forrás: Facebook/Csőzik László