Nagyon sok ember még óvatos a külföldi utazást tekintve, de sokan már javában tervezik az idei nyaralást. Nemrég bemutattunk egy budakeszi családot, akik épp a nagy világjárvány előtt költöztek a legnagyobb Kanári-szigetre, Tenerifére. Most ők mondják el véleményüket, idén érdemes-e ezt az úticélt választani a családi nyaralásra, na meg persze azt, hogy mik az aktuális covid szabályok a szigeten. 

Egy igazi kalandpark

Mielőtt meghoztuk a nagy döntést és Tenerifére költöztünk, hétszer jártunk itt nyaralni és mindig úgy indultunk haza, hogy egy csomó minden kimaradt a listáról, vissza kell jönni még. Ez a sziget tényleg egy igazi kalandpark, mert szó szerint minden sarkában újabb és újabb élmény vár. S bár sokan érkeznek ide nyaralni szuper menő szállodákba, all inclusive ellátással, szerintünk ez pénzkidobás. Annyi programot és látnivalót kínál a sziget, hogy szinte vétek 10 napig egy medenceparton szürcsölni a koktélokat és nem nekivágni felfedezni.

Európai Hawaii

Mielőtt belekezdenék az Kanári-szigeteken érvényes covid-szabályokba és helyzetbe, kezdjük inkább a jó dolgokkal, hogy mi minden szól az európai Hawaii-nak is nevezett Tenerife mellett és miért is költöztünk ide:

Budakesziről költözött Tenerifére a család

Konczlik Lilla, a cikk szerzője és családja: férje, kisfia és Lilla édesapja, aki szintén a Kanári-szigetekre költözött utánuk

A távolság

Magyarországtól mindössze 5 órányi repülőútra van, ami szerintünk még a könnyen kezelhető távolság. Főleg a covidmentes békeidőben, amikor szinte bármelyik nap volt járat Budapest vagy Bécs irányába és nem volt drámaian nehéz kivitelezni egy hazautat, akár 24 órán belül.

Mobilon kézzel mozgatható a térkép

A klíma

Az átlaghőmérséklet egész évben 23 Celsius-fok körül van. A hangsúly az “átlag” szón van, mivel Tenerifének egyáltalán nem mindegy, hogy melyik részére érkezünk például a téli hónapokban. Nekünk az egyik legfontosabb szempontunk volt a külföldre költözés kapcsán, hogy itt egyáltalán nincs fűtés a lakásokban és karácsonykor is gond nélkül lehet fürdeni az óceánban. Alapvetően az örök tavasz szigetének hívják, de itt a téli hónapokban is tudsz a napozás és a strandolás után virág illatú ösvényeken sétálni, hógolyózni a Teidén, majd levezetésként kirándulni egy őszi hangulatú erdőben és langyos szélben, mezítláb koktélozva nézni a naplementét. Mivel Tenerife több mikroklímával rendelkezik, északon és délen sokszor teljesen más az időjárás, ezért nagyon kell figyelni, hogy az ember hova is foglal szállást pontosan.

A táj

Lenyűgözően változatos a táj és mesések a természeti adottságok.
Tenerifén van kopár, sivatagos, kaktuszokkal teli dombos táj, de leginkább 1-2 ezer méteres gigászi hegyek, ahol van sűrű esőerdő jellegű növényzet, hatalmas ősfás erdő, vulkáni, holdbéli táj, rengeteg természetes medencével megáldott vulkanikus óceánpart, de akár sárga, szürke, vörös vagy épp fekete homokos partszakasz égig érő pálmafákkal.
A szigetre érkező turisták körében a 3718 méter magas vulkán, a Teide és a körülötte elterülő Nemzeti Park a legnépszerűbb program. A lélegzetelállító látvány és a hely egyedisége miatt mi is a kihagyhatatlan programok közé sorolnánk. 

Az árak

Az áfa 7% és az árak jellemzően a magyar árakkalazonosak, de például az üzemanyag olcsóbb: 1 liter benzin 0,79 euró (287 Forint) és egyes élelmiszerekért is kevesebbet kell itt fizetni, mint Magyarországon. 

Az ételek

A paella, a tapasok, a halak, a zöldségek, a kanári banán, a churros, a sok jobbnál jobb tengeri halból készült étel gyorsan elvarázsolja a turistákat. A legegyszerűbb helyeken is jókat lehet enni. Az autentikus helyi ételek mellett nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a barraquito-t, a tenerifei narancslikőrös kávét, illetve a helyi borokat, amiket már Shakespeare is előszeretettel fogyasztott. 

A programok

A megszokott turista hajókirándulások mellett, itt delfin- és bálnalesre is kihajózhatunk, hogy a saját élőhelyükön láthassuk ezeket az állatokat. Tesztelhetünk banánbort és kanárió banánt egy farmon. A főváros Santa Cruz Európa legnagyobb pálma gyűjteményével büszkélkedhet, de nagyon hangulatos kisvárosokat és halászfalvakat fedezhetünk fel körben az egész szigeten. A sportok terén is megszámlálhatatlan lehetőség adott a kalóriák égetésére: bringázás, e-bike túra, úszás, kajak, paragliding, canyoning. Nem véletlenül járnak ide Európából az élsportolók Európa legnagyobb szabadtéri edzőtáborába. Aki pedig a természetben szeret kikapcsolódni, az 1500 kilóméternyi kiránduló útvonalból válogathat, melyen megtapasztalhatja a vulkanikus környezetet elképesztő képződményeit.

Tengerpart Tenerifén

Tenerife
A szerző, Konczlik Lilla felvétele

Az élettempó

A kanáriók kifejezetten nyugodtak, bár hangosak. Nem aggódik senki és nem is siet senki. Mi is azt szoktuk mondani, hogy hova siessünk, itt vagyunk. A kellemes klímának is köszönhető ez a fajta életfelfogás. Este az emberek nem rohannak haza tévézni és akár este 10 után is normális, hogy az emberek teraszokon ülve beszélgetnek vagy a gyerekek játszanak. Szinte minden európai országból érkeztek idetelepülők. Sok a német, angol, orosz, belga, olasz, sőt vannak afrikaiak és kínaiak is. A kisfiunk osztályában 11 nemzet gyermekei tanulnak együtt, ők pozitívumként élik meg ezt a nemzetközi olvasztótégelyt.

Covid

A tavalyi nagyon szigorú karantén meghozta az eredményt és sokat javult a helyzet, de az akkor bevezetett szabályok most is érvényben vannak, így maszkot kell hordani mindenhol, kivéve a strandokat. Az éttermekben, kávézókban, vendéglátóhelyeken 1,5 méterre vannak egymástól az asztalok, maszkot akkor vehetjük le, amíg az asztalnál ülünk. 50%-os kapacitás a megengedett a tömegközlekedési eszközökön és minden zárt helyen. Este 23 órakor minden bezár reggel 6 óráig. Tömegrendezvények, fesztiválok és éjszakai klubok nincsenek tavaly március óta. 

Teszt nélkül nem lehet a szigetre lépni

A Kanári-szigetek beengedi az Európai Unió állampolgárait nyaralni, a határ 2020. júliusa óta nyitva. A belépéshez egy 72 órás negatív PCR tesztet kell bemutatni függetlenül attól, hogy valaki kapott-e oltást vagy sem. Ennek elsősorban az az oka, hogy az oltással is fertőzhet valaki tünetmentesen és így akaratlanul is behozhatja a betegséget. A teszt mellett egy hivatalos szálláshely által kiadott foglalással kell rendelkezni minden ide érkező turistának. Ha ennél több információra volna szükséged vagy Tenerifére tervezed a következő nyaralásod, akkor ide kattintva találsz még több cikket a témában. 

Kiemelt kép: Konczlik Lilla és férje, Piskor “Pite” Zoltán a Kanári-szigeteken