A csütörtök késő este kiadott Magyar Közlöny szerint nem csak Pest megye, vagyis az agglomeráció egyes járásaiban, hanem a megye teljes területén fennmaradnak a korlátozások május 4. után is.

Ahogy azt korábban az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon az aktív fertőzöttek 70 százaléka Budapesten és Pest megyében van, a kijárási korlátozásokat ezért a fővárosban és Pest megye egyes járásaiban továbbra is indokolt fenntartani – erről beszélt a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök a szerda este közzétett videójában elmondta, hogy fertőzések a fővárosban és a környékbeli területeken, településeken összpontosulnak. Ezért az itt élők védelmében, vagyis Budapesten és környékén, a kijárási korlátozások érvényben maradnak.

Sem Orbán Viktor, sem Gulyás Gergely nem részletezte azt, hogy mit ért Budapesten és környékén, de ebből mindenki arra következtetett, hogy nem a teljes Pest megyét, legfeljebb csak a fővárossal határos járásokat érinti a kijárási korlátozás.

Csütörtök este írtuk meg, hogy Dunakeszi fideszes polgármestere, Dióssi Csaba este közölte, hogy a Dunakeszi járásban egészen biztosan maradnak a korlátozások.

Cikkünk megjelenését követően két órával megjelent a 96. számú Magyar Közlöny, ebben már a miniszterelnök aláírásával az szerepel, hogy „A kijárási korlátozás Budapest főváros és Pest megye területén fennmarad, a rendelet május 4-én lép hatályba.”

Ezzel vége annak a találgatásnak, hogy az agglomerációban kit érint majd a korlátozás és kit nem. A kormány döntése szerint az agglomeráció minden települését érinti.

Ha ránézünk az alábbi térképen Pest megye elhelyezkedésére, akkor azt látjuk, hogy Budapesthez a legközelebbi szabad, vagyis nem korlátozott területet az M1-es és az M7-es autópályák mentén érdemes keresni.

Várhatóan sokan indulnak majd meg a fővárosból vidékre. Korábban arról írtunk, hogy a Velencei-tó és a Balaton egyes településeinek polgármesterei lezárták a parkolókat. Vélhetően most is több vidéki településen korlátozásokkal készülnek majd a fővárosból és az agglomerációból kiutazók rohamára.

Kiemelt kép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt