Budapestről lajtos kocsikat és vizet küldenek Szentendrére és a súlyos vízhiánnyal küzdő Solymárra – ezt Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be. Az érintett térség egyik országgyűlési képviselője, Menczer Tamás nem sokkal cikkünk megjelenése előtt azt mondta, hogy a solymári víztározókat csütörtök este teherautók segítségével töltik meg, a másik érintett képviselő, Vitályos Eszter pedig arról írt, hogy a térség vízhálózatának problémáit EU-s pénzekkel lehetne megoldani.

Budapest segítségét kérte a szolgáltató

A kánikulában kialakult solymári vízhiány miatt a helyi szolgáltató, a DMRV a Fővárosi Vízművek segítséget kérte, ezért Solymárnak és Szentendrének is egy-egy 5 köbméteres (5 ezer liter vizet tartalmazó) lajtos kocsit bocsátott a főváros sofőrrel együtt a rendelkezésére. A Budapesti Közművek továbbá 2 darab hét köbméteres, ivóvízszállításra fenntartott locsolóautót is küldött Solymárra, így a fővárosi cégek Solymáron összesen 3 autóval segítenek a bajban – közölte Karácsony Gergely főpolgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A 2. kerületben ingyen zuhanyozhatnak a solymáriak

A 2. kerület polgármestere, Őrsi Gergely is a szomszédos település, Solymár segítségére sietett. Így fogalmazott a közösségi oldalon: „Solymári szomszédaink lakcímkártya felmutatása mellett június 30-tól a vízhiány ideje alatt a díjmentesen zuhanyozhatnak a Gyarmati Dezső Uszodában hétköznaponként reggel 6 és 8 óra között, illetve 16 órától 20 óráig, valamint hétvégén 8-tól 20 óráig. Ha az uszoda teljes szolgáltatását igénybe kívánják venni, a vízhiány idején kedvezményes belépőt tudnak váltani.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Vizet visznek a solymári tározókba

Menczer Tamás, a térség országgyűlési képviselője, nem sokkal a cikkünk megjelenése előtt azt jelentette be, hogy szállítójárművekkel juttatnak el vizet a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. tározóiba Solymáron.

Elkezdődött a munka

A helyi polgármester, Szente Kálmán azt mondta, a munka csütörtök délután már el is kezdődött, reményei szerint reggelre minden településrészen, Kerekhegyen és Hutweidén is minden csapból folyni fog a víz.

Hatalmas érték a víz

Karácsony Gergely azt írta a közösségi oldalán, hogy „a klímakatasztrófa küszöbén sokkal jobban kell értékelnünk olyan eddig alapvetéskent tekintett dolgokat, mint a tiszta vizet a csapból. A víz hatalmas érték és Budapestnek óriási szerencséje van azzal, hogy európai összehasonlításban is jó minőségű és biztos vízellátása van, ami a természeti adottságok mellett a több mint 150 éves Fővárosi Vízművek kiváló szakmai csapatának is köszönhető.”

Túlzsúfolt agglomeráció

A főpolgármester szerint az sem véletlen, hogy a baj először a túlzsúfolt agglomerációs településeken jelentkezik. Az ottani hálózatot nem ekkora terhelésre szabták. Szerinte arról is beszélnünk kell, hogy a magyar víziközmű-rendszer borzasztóan rossz állapotú. Van olyan város, ahol az ivóvíz közel fele egyszerűen eltűnik a talajban.

Több településen is probléma van a vízzel

Szentendrén az izbégi városrészben is akadozott a vízellátás. Ezt lényegében a térség országgyűlési képviselője, Vitályos Eszter is megerősíti a közösségi oldalán. Szerinte a nyári melegben és kánikulában fellépő esetenkénti vízhiány évről-évre előforduló probléma, amelynek megoldásában a következő lépéseket tesszi: „Folyamatos kapcsolatot tartok a településvezetőkkel és az illetékes szolgáltatókkal. A vízgazdálkodás témájában ma telefonon egyeztettem Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Budakalász, Pomáz, Pilisborosjenő, Üröm, Csobánka és Pilisvörösvár önkormányzataival.

EU-s pénzek kellenének

A képviselő hozzáteszi: Az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz keretében 1.600 milliárd forint elérhető, amelynek egyik prioritása a „vízgazdálkodás és katasztrófakockázat csökkentése”. Ennek részeként a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) kiemelt projekt gazdája lesz, amely a Pilis-dunakanyari vízközmű infrastruktúra fejlesztését célozza és reményeink szerint ezzel jelentősen csökken majd a szolgáltatás nyári akadozása.” – persze ehhez az kell, hogy az EU-s pénzek megérkezzenek Magyarországra.

Katasztrófahelyzet

Ahogy korábban megírtuk: Nagyon súlyos vízhiány alakult ki a budai agglomerációban, Solymáron. Háromezer embert érint a probléma, a nap nagy részében egyáltalán nem folyik víz a csapokból. A térség országgyűlési képviselője, Menczer Tamás katasztrófahelyzetnek minősítette a történteket és válságstábot hívott össze a településen, majd felszólította a szolgáltatót, a DMRV-t, hogy tegyen meg mindent, a vízhiány elhárítása érdekében.

Kevés vizet használjon, akinek van

A képviselő azt kéri a solymáriaktól, hogy akinél van víz, keveset használjon, hogy fel lehessen tölteni a tározókat és jusson azoknak is, akiknél most szárazak a csapok. Közben csütörtökön Budakalászon is 1. fokú vízkorlátozást rendelt el az önkormányzat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: