Számtalan kutatás foglalkozik azzal, hogy a D-vitamin előnyösen hat a COVID-19 megbetegedésre, a tüneteket enyhíti, adott esetben az immunrendszert felkészíti a betegség súlyosabb lefolyás nélküli átvészelésére.

Úgy tűnik, nem alaptalan a feltételezés, ugyanis bizonyított tény, hogy a COVID-19 halálozási aránya az Egyenlítőtől távolabbra eső területeken magasabb. Ebből arra lehet következtetni, hogy a téli hónapok, a napsütés hiánya, ezáltal a D-vitamin is fontos szerepet játszik a betegség leküzdésében.

Hogyan hat a D-vitamin?

A D-vitamin hozzájárul az immunrendszer egészségéhez, és fontos szerepet játszik abban, hogy szervezetünk hogyan küzd az egyes betegségek ellen. Az optimális D-vitamin szint tehát nem gátolja meg a fertőzések – így a koronavírus – megbetegedést sem, de lényegesen megkönnyíti a fertőzés átvészelését, azaz azokat a bizonyos kritikus napokat. Az immunválaszt csökkenti, méghozzá oly módon, hogy nem vált ki túlzott immunreakciót, azaz a sokat emlegetett citokin-vihar is elkerülhető vele.

Köztudott hogy a citokin-vihar miatt kerülnek kórházba egyesek a koronavírus-fertőzés után, ugyanis szervezetük túl hevesen reagál az ismeretlen eredetű fertőzésre, és az immunrendszer a saját szervezete ellen fordul.

A legjobb D-vitamin források

Természetes D-vitaminhoz napfény által vagy élelmiszerek elfogyasztásával juthatunk. Örüljünk tehát a tavasznak, és töltsünk minél több időt a szabadban, lehetőleg olyan helyeken, ahol nincs nagy tömeg. Erre megfelelő lehet a kert is, a kertészkedés ugyanis nem csak D-vitaminhoz juttatja szervezetünket, hanem pozitívan hat a bezártság okozta lelki nehézségekre is.

Természetes módon sok D-vitamint tartalmazó élelmiszerek a következők: lazac, zsíros halak, gomba, tej, tojássárgája.

Nem árt azonban felmérni, hányadán áll a D-vitaminnal. Amennyiben szeretné megtudni, hogy szervezetében a D-vitamin épp milyen arányban található, szüksége van-e pótlásra, a CMC Déli Klinika laborvizsgálatán sorban állás nélkül, rövid határidőn belül teheti ezt meg. Jelentkezzen be, és napokon belül kézhez kapja az eredményt.

Napi 4000 NE-nél több D-vitamint tabletta vagy táplálékkiegészítő formájában csak orvosi felügyelet mellett fogyasszon.

Kutatások világszerte

Több egyetemen is végeztek kutatást COVID-19 fertőzésben szenvedők körében. Az eredmények egyöntetűen azt bizonyítják, hogy a megfelelő D-vitamin szinttel rendelkező betegek kisebb eséllyel kerülnek lélegeztetőgépre vagy végződik tragikus kimenetellel a koronavírus-fertőzés. Ezt a tényt a túlsúly, a cukorbetegség és az életkor sem befolyásolta.

A Chicagói Egyetemen végzett kutatásban például majdnem duplája (1,77-szer magasabb) volt a koronavírus-fertőzés száma abban a populációban, ahol csökkent D-vitamin szint állt fenn.

A D-vitamin mellett a C-vitamin és a cink is kedvezően járul hozzá a betegségek elleni küzdelemhez.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!