Súlyos problémáról számolnak be a Gyöngyvirág utcai lakóparkban élők. A Tököl szélén felépült új lakóterületen az elmúlt hónmapokban annyira elszaporodta a patkányok, hogy a bicikliző gyerekeket kergetik a veszélyes rágcsálók az utcán.

Üldözőbe vette a gyerket a patkány

Valóságos patkányinvázióról beszélnek a Tököl szélén, a rabkórház mellett épült Gyöngyvirág utcai lakóparkban élők. A 29 éves édesanya, Emőke arról mesélt a Blikk újságírójának, hogy fényes nappal egy termetes patkány üldözőbe vette 7 éves kisfiát, Eriket az utcán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sírva menekült a kisfiú

Az édesanya elmondása szerint a kissrác épp biciklizett, amikor észrevette a mögötte ügető rágcsálót. A lánc azonban leesett a bringáról, mire Erik sírva, üvöltve dobta el a bringát és futva menekült hazáig. IDE KAPCSOLÓDIK: Segítség, patkány mászik a nyakamban a buszon! Majdnem sokkot kapott az utas a BKK járatán

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Rémálmok

„Akkora volt az a patkány, mint egy macska. Nagyon megijedtem, szerencsére gyorsabb voltam nála” – mesélte a történteket Erik, akit azóta rémálmok gyötörnek. Édesanyja közben bólogat, mint mondja, csak ő több mint tíz patkányt likvidált méreggel, de reménytelennek látja az ellenük folytatott harcot. EZ IS ÉRDEKELHET: Bio patkányirtás kutyákkal és görényekkel, így szabadulhatsz meg az undorító rágcsálóktól

Előszobából kergette ki a patkányokat

„Nem félnek ezek már semmitől, a minap az előszobából partvissal kergettem ki egy nagy dögöt” – panaszolta Emőke. „Három gyerekünk van, hiába tavaszodik, nemhogy az utcába, még a kertbe sem merjük kiengedni őket. Az utcában élő családok már szellőztetni sem mernek, félnek a hívatlan vendégektől.”

Rágcsálók a város szélén

A lakópark a város szélén, a tököli rabkórház mellett épült, de a rágcsálók a drótkerítésen át szabadon jönnek-mennek – mutatja az állatók átjáróját a kétgyermekes édesanya, Rita, aki egy hét alatt fél tucat patkányt fogott be a csapdájával.

Patkányfészkek

„Hónapok óta hadakozom a hivatalokkal, azok viszont egymásra mutogatnak, így nem történik semmi. Pedig több patkányfészek is van az utcában, amit fel kellene számolni” – kesergett Rita. Mutatja is a félbehagyott ház előtt a szemétdombot, amit az építtetőnek kellene elszállítani. Csakhogy a hatóság hiába kereste, nem találta.

Folyamatosan szaporodnak

„Tavaly márciusban költöztünk ebbe a lakóparkba, ahol most is zajlik az új házak építése. A baj novemberben kezdődött, amikor a patkányok befészkelték magukat egy elhagyott őrbódéba és a félkész házakba. Azóta ezek a dögök állandóan szaporodnak, még a szomszéd ház szigetelését is átrágták. Tudjuk, hogy sok betegséget terjesztenek, és azt is, hogy itt nem vagyunk biztonságban, de nincs pénzünk elköltözni. A gyerekeket inkább elvisszük a belvárosi játszótérre, ahol nem leselkedik rájuk veszély” – panaszolta Rita. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt van most patkányinvázió

Meglepően okosak a patkányok

A természet nagy túlélői a patkányok. Annyira gyanakvóak, hogy ismeretlen terepen a fiatal egyedeket küldik előre. Ha nem irtják, két évig is élnek, keveset esznek de több helyen, így minimalizálják a mérgezés kockázatát.

Félméteres, félkilós patkányok

A házi patkány kedveli az ember környezetét. Az esti és a reggeli szürkület idején a legtevékenyebb. A farkának a hosszával együtt félméteresre is megnőhet és félkilós is lehet. Általában 20-40 fős kolóniákban él, a nőstények évente négy alkalommal kölykeznek és akár 20 utódot is világra hozhatnak. A patkányok két hónapos korukban már ivarérettek, így érthető, hogy miért ilyen szapora és miért lehetetlen velük végleg leszámolni.

Patkány-matek

Matek példával szemléltetve nézzük a számokat. Az egyszerűség kedvéért átlagokkal számolunk. Ha egy hőstény 20 utódot szül és annak a fele ismét nőstény, akkor irtás nélkül, két hónap múlva a 10 utódnak már 200 utóda születik. Ha nekik csak a fele ismét nőstény, akkor újabb két hónap elteltével már 2000 utóda van annak az egyetlen egy patkánynak! Ez azt jelenti, hogy egy év alatt egy patkány elvileg megkétmilliószorozhatja magát. Sokkoló adat ezért mindenkinek figyelni kell a védekezésre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció