Hétfő reggel a pórul járt utas felült a 108E busz hátsó ülésére. Amikor elindult a busz érezte, hogy valami mászik a nyakában. Reflexből lesöpörte, majd megdöbbenve látta, hogy egy patkány volt az. Videót készített róla, ezt cikkünk alján lehet elérni.

Patkány a buszon

Pocsék hétfő reggele volt annak a férfinak, akinek egy patkány mászott a nyakában a 108E buszon. A férfi a hátsó üléssorra ült le, amikor egyszer csak érezte, hogy valami mászik a nyakában.

Reflexből lesodorta

Először azt hitte egy rovar, reflexből lesodorta, akkor vette észre, hogy egy patkány mászott rajta. Elővette a mobilját és felvételt is készített az esetről, ezt az Indexnek küldte el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Videóra vette

A férfi az első sokk után folyamatosan rögzítette a patkány ténykedését a buszon, a portál megkérdezte az esetről a BKK-t még nem válaszoltak.

Kevesebb a patkány

Jól állunk a patkányokkal vívott budapesti harcban – nyilatkozta egy hónapja Reizinger Mátyás, a fővárosi patkányirtást végző RNBH konzorcium vezetője, aki 20-25 százalékos csökkenésről beszélt.

Nem lehet garantálni a patkánymentességet

A fővárosi patkányirtásért felelős szervezet szakembere ugyanakkor hozzátette, hogy a patkánymentességet nem tudják biztosítani Budapesten.

Patkányhelyzet

A patkányok folyamatosan problémát jelentenek a fővárosban. Ahogy azt akkor megírtuk, 2018 decemberében rendkívüli közgyűlést hívtak össze a patkányhelyzet miatt.

Ideális élettér

Az előterjesztésben arról írtak: az év második felében tapasztalt száraz időszakban a csatornarendszer ideális életteret biztosított a rágcsálók számára, ahol természetes korlátok nélkül tudnak szaporodni a patkányok.

A világon mindenhol probléma

Druzsin László, a Diósdi Önkormányzat műszaki irodájának vezetője korábban a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálnak elmondta, hogy az agglomerációban több helyen problémát okoznak az elszaporodó patkányok. Mint mondta: tudni kell, ahol emberek élnek, ott a rágcsálók is megtelepednek. Példaként említette a Diósdnál jóval nagyobb világváros New York esetét, ahol a sajtóhírek szerint több patkány él, mint ember. Ott is folyamatos az irtás, mégis állandó probléma a rágcsálók jelenléte.

Félméteres, félkilós patkányok

A házi patkány kedveli az ember környezetét. Az esti és a reggeli szürkület idején a legtevékenyebb. A farkának a hosszával együtt félméteresre is megnőhet és félkilós is lehet. Általában 20-40 fős kolóniákban él, a nőstények évente négy alkalommal kölykeznek és akár 20 utódot is világra hozhatnak. A patkányok két hónapos korukban már ivarérettek, így érthető, hogy miért ilyen szapora és miért lehetetlen velük végleg leszámolni.

Sokkoló számok

Matek példával szemléltetve nézzük a számokat. Az egyszerűség kedvéért átlagokkal számolunk. Ha egy hőstény patkány 20 utódot szül és annak a fele ismét nőstény, akkor irtás nélkül, két hónap múlva a 10 utódnak már 200 utóda születik. Ha nekik csak a fele ismét nőstény, akkor újabb két hónap elteltével már 2000 utóda van annak az egyetlen egy patkánynak! Ez azt jelenti, hogy egy év alatt egy patkány elvileg megkétmilliószorozhatja magát. Sokkoló adat ezért mindenkinek figyelni kell a védekezésre.

A BKK buszon szaladgáló patkányról készült videót ide kattintva lehet megnézni.

Kiemelt kép: illusztráció