Nincs olyan település, ahol ne lennének rágcsálók. Ha valahol jobban elszaporodnak irtást rendel el az önkormányzat. Diósdon most 70 ezer négyzetméteren helyeztek ki csapdákat és csalikat. Egy patkánynak kétmillió utóda születhet egy évben, ezért nagyon fontos a szervezett irtás mellett a lakosság figyelme is.

Több diósdi olvasónk jelezte, hogy szerintük sok a patkány a városban. A legnagyobb helyi Facebook csoportban főleg a Kossuth, Homokos, Tó utca, Bagoly utca, József Attila utca lakói panaszkodnak. Az egyik bejegyzésben azt írja egy férfi, hogy „Lassan már nem tudom eldönteni, hogy egy macskát láttam elfutni az udvaron, vagy egy patkányt! Mert már akkorák! Hála az Istennek azért a kutya intézi a sorsukat, bár ez nem végleges megoldás! Egy másik facebookozó azt írta, hogy az udvaron döglött patkánytetemeket talált, mások az elhanyagolt ingatlanok tulajdonosait hibáztatják, mondván, hogy ott telepednek meg a rágcsálók.

70 ezer négyzetméteren irtanak

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál kérdésére a diósdi önkormányzat műszaki irodájának vezetője, Druzsin László elmondta, hogy tudnak a problémáról és mindent megtesznek annak érdekében, hogy Diósdon visszaszorítsák a rágcsálók jelenlétét. Legutóbb két héttel ezelőtt, július 23-án volt kiterjedt rágcsálóirtás a városban, ez 70 ezer négyzetmétert érintett.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Az irtás az Egészség Ház, polgármesteri hivatal, óvodák, bölcsődék, művelődési ház, sportpálya környékét, a lakótelep 25 ezer négyzetméteres területét, a patak partot teljes hosszában, az Interspar melletti területet a vasútig és a Határ út környékét érintette. A rágcsálóirtás 276 ezer forintba került.

A műszaki vezető azt is elmondta a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálnak, hogy az irtást csapdákkal, csalikkal végzik, ezért a lakosság türelmét kérik, hiszen az irtás nem azonnal történik meg, még hetek telhetnek el, míg érzékelhetően csökken a rágcsálók száma a városban.

A világon mindenhol probléma

Druzsin László azt is elmondta, hogy az agglomerációban több helyen hasonló problémákkal küzdenek, de azt tudni kell, ahol emberek élnek, ott a rágcsálók is megtelepednek. Példaként említette a Diósdnál jóval nagyobb világváros New York esetét, ahol a sajtóhírek szerint több patkány él, mint ember. Ott is folyamatos az irtás, mégis állandó probléma a rágcsálók jelenléte.

Nem vesznek több mérget

Hírportálunk kérdésére az Érd és Diósd határán működő Kovács Gazda Boltja nevű gazdabolt munkatársa elmondta, hogy nem érzékelik a patkányméreg vásárlás növekedését. Elképzelhetőnek tartják, hogy a Diósdon két héttel ezelőtt megkezdett irtás miatt fogy most náluk kevesebb patkányméreg.

Félméteres, félkilós patkányok

A házi patkány kedveli az ember környezetét. Az esti és a reggeli szürkület idején a legtevékenyebb. A farkának a hosszával együtt félméteresre is megnőhet és félkilós is lehet. Általában 20-40 fős kolóniákban él, a nőstények évente négy alkalommal kölykeznek és akár 20 utódot is világra hozhatnak. A patkányok két hónapos korukban már ivarérettek, így érthető, hogy miért ilyen szapora és miért lehetetlen velük végleg leszámolni.

Sokkoló számok

Matek példával szemléltetve nézzük a számokat. Az egyszerűség kedvéért átlagokkal számolunk. Ha egy hőstény 20 utódot szül és annak a fele ismét nőstény, akkor irtás nélkül, két hónap múlva a 10 utódnak már 200 utóda születik. Ha nekik csak a fele ismét nőstény, akkor újabb két hónap elteltével már 2000 utóda van annak az egyetlen egy patkánynak! Ez azt jelenti, hogy egy év alatt egy patkány elvileg megkétmilliószorozhatja magát. Sokkoló adat ezért mindenkinek figyelni kell a védekezésre.