12 vadászgörénnyel és négy kutyával írtja a patkányokat Rózsa Norbert. Budapesten és környékén sok a patkány, mindig van munkája. A patkányfogó kutyák és görények nagyon hatékonyak, a cikkünk alján látható videóban nézd meg hogyan nyírják ki a foxik a patkányokat, vigyázat csak erős idegzetűeknek!

Összedolgoznak a kutyák és a görények

A görények összedolgoznak a kutyákkal. A kutyusok kiszimatolják a patkányvárat, megtalálják a bejáratokat. A kis vadászgörények bemennek a patkányvár nyílásain és kiűzik a rágcsálókat, a kutyák pedig elkapják és széttépik azokat. Nagyjából így működik a bio patkányírtás.

A vadászgörények figyelik a gazdi füttyjeleit

A vadászgörényeket már 7-8 hetesen kezdik terenírozni egy akadálypályán. Eleinte egeret kell fogniuk, amelyik ebben sikeres, azokból lesznek a jó patkányírtók. Közben a görények megtanulják a gazdi füttyjeleit, így a későbbiekben könnyen lehet őket irányítani.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Ezt is olvasd el!

Nem esznek patkányt

A görények addig nem jönnek ki a patkánylyukból, amíg érzik, hogy ott vannak még patkányok. A jól végzett munka után jutalmat kapnak az állatok, de patkányt nem esznek.

A saját udvarában fejlesztette ki a módszert

Rózsa Norbert bio patkányirtó elmesélte, hogy a szülei gazdálkodók, az udvarukban mindig probléma volt a rágcsálók jelenléte, otthon próbálta ki a technikát és mivel jól működött három éve megalapította a saját cégét, azóta bio patkányírtással foglalkozik.

Meglepően okosak a patkányok

A természet nagy túlélői a patkányok. Annyira gyanakvóak, hogy ismeretlen terepen a fiatal egyedeket küldik előre. Ha nem irtják, két évig is élnek, keveset esznek de több helyen, így minimalizálják a mérgezés kockázatát.

Azonnali hatást lehet elérni

Egy kertes házban azonnali hatást lehet elérni a kutyás-görényes bio patkányirtással, ugyanakkor nagyobb területeken nincs tökéletes irtás, mert mindig akad egy-két túlélő, zért szaporodnak el mindig a patkányok.

Félméteres, félkilós patkányok

A házi patkány kedveli az ember környezetét. Az esti és a reggeli szürkület idején a legtevékenyebb. A farkának a hosszával együtt félméteresre is megnőhet és félkilós is lehet. Általában 20-40 fős kolóniákban él, a nőstények évente négy alkalommal kölykeznek és akár 20 utódot is világra hozhatnak. A patkányok két hónapos korukban már ivarérettek, így érthető, hogy miért ilyen szapora és miért lehetetlen velük végleg leszámolni.

Sokkoló számok

Matek példával szemléltetve nézzük a számokat. Az egyszerűség kedvéért átlagokkal számolunk. Ha egy hőstény 20 utódot szül és annak a fele ismét nőstény, akkor irtás nélkül, két hónap múlva a 10 utódnak már 200 utóda születik. Ha nekik csak a fele ismét nőstény, akkor újabb két hónap elteltével már 2000 utóda van annak az egyetlen egy patkánynak! Ez azt jelenti, hogy egy év alatt egy patkány elvileg megkétmilliószorozhatja magát. Sokkoló adat ezért mindenkinek figyelni kell a védekezésre.

Foxi és apatkányok

Ha több ilyen videót is megnéznél, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: részlet a videóból