Jól állunk a patkányokkal vívott budapesti harcban – nyilatkozta az InfoRádiónak Reizinger Mátyás, az RNBH konzorcium vezetője, aki 20-25 százalékos csökkenésről beszélt.

Nem lehet garantálni a patkánymentességet

A fővárosi patkányirtásért felelős szervezet szakembere ugyanakkor hozzátette, hogy a patkánymentességet nem tudják biztosítani – írja az Index.

A belső kerületekben a legnagyobb a baj

A jelenlegi helyzet szerint, hasonlóan a korábbi időszakhoz, a főváros belső kerületei azok, amelyek patkányfertőzöttség szempontjából kimagaslanak a többiek közül.

Ezzel magyarázható

Ez elsősorban a csatornahálózattal, illetve a lakosság nem megfelelő szemétkezelésével magyarázható – tette hozzá Reizinger Mátyás. A belvárosban ugyanis – jellemzően a régi építésű házakban – sok helyen nincs megfelelő takarítás, illetve az építkezések azok, amelyek a patkánypopulációt megnövelik.

Ennyi bejelentés érkezik havonta

Az RNBH Konzorcium 2018 júliusa óta végzi a fővárosi patkányirtást, havonta átlagosan 400–1200 bejelentést fogadva.

Irtószeres kezelést kell végezni

Ami viszont igazából számít Reizinger Mátyás szerint, az a bejelentések igazoltsága. Ha egy bejelentést követően a helyszíni vizsgálatok patkányfertőzöttségre utalnak, irtószeres kezelést kell végezni, amelyet két ellenőrző vizsgálat követ – ismertette a szakember.

Így történik

Az irtószeres kezelés során egyfajta véralvadásgátló szert helyeznek ki, aminek az elfogyasztása után az állat elpusztul. Amennyiben a tetem előkerül, akkor azt az előírásoknak megfelelően a konzorcium begyűjti és kezeli a későbbiekben, de hasonlóan járnak el, ha elhullott állat megtalálásáról kapnak bejelentést.

Szigorú szabályok

Reizinger Mátyás az InfoRádió kérdésre válaszolva hangsúlyozta:  A kihelyezésre vonatkozó jogszabályi előrírások szigorúak, vagyis a szabadba nem kerülhet irtószer, csak az erre rendszeresített zárható, rögzített műanyag dobozba, megakadályozandó, hogy azzal a házi kedvencek, vagy akár a gyermekek érintkezésbe kerüljenek.

Fontos információk

A szerelvényeket továbbá figyelmeztető felirattal látják el, aminek tartalmaznia kell: az irtószer nevét, hatóanyagát és esetleges mérgezés esetére annak ellenanyagát, illetve további információként a kihelyezés időpontját és a kihelyezést végző cég nevét és elérhetőségét – sorolta a szakember.

Jó tanácsok

A konzorcium vezetője végezetül azt tanácsolja mindenki számára, aki patkánnyal találkozik az otthona környezetében, hogy a bejelentést követően vizsgálja meg, melyek azok az esetleges körülmények, amelyek az állatok megjelenéséhez vezethettek.

Kiemelt kép: Illusztráció