A Dunakeszin élő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ismét Dunakeszire hívta vacsorázni az egyik külügyminiszter kollégáját. A Part Cafe étterem tele volt öltönyös fickókkal, ittak, ettek és minden fontosat megbeszéltek.

Új fejezet Dunakeszi történetében

Dunakeszin fogadta a bahreini külügyminisztert Szijjártó Péter. Így írt erről a közösségi oldalán: “Írtunk egy újabb fejezetet a város történetébe, hiszen minden bizonnyal Abdullatif barátom az első bahreini külügyminiszter, akit Dunakeszin köszönthettünk.” Nagy kérdés mit keresett Bahrein külügyminisztere Dunakeszin. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Segített a Covid idején

A magyar miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki szerdán a bahreini külügyminisztert. Abdullatif bin Rasid al-Zajáni „a koronavírus-világjárvánnyal szembeni magyarországi védekezés megszervezéséhez nyújtott támogatása elismeréseként” vehette át a Magyar Érdemrend középkeresztjét – derül ki a szerdán közzétett Magyar Közlönyből.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kínai vakcinát intézett Magyarországnak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán részletesen is megindokolta, hogy a bahreini tárcavezető milyen cselekedetével érdemelte ki az elismerést. Tájékoztatása szerint al-Zajáni közbenjárásának köszönhető az, hogy Magyarország hozzájuthatott a kínai vakcina felhasználásának addigi teljes dokumentációjához, amivel Szijjártó elmondása szerint „mi is előrébb tudtunk lépni az oltási kampányban” a pandémia kellős közepén.

„Igazi barát”

„Bajban ismerszik meg az igaz barát, és a koronavírus-járvány idején valamennyien bajban voltunk. Pontosan emlékszünk rá, hogy az Európai Bizottság olyan megállapodást kötött az oltóanyaggyártókkal, amelyek ellehetetlenítették a tagállamok egyenkénti tárgyalását nyugati vakcinák vásárlásáról. A beszerzés ezután nemcsak lassan ment, hanem átláthatatlanul is” – fogalmazott a magyar külügyminiszter.

Szergej Lavrov is járt Dunakeszin

Szijjártó Péter korábban interjút adott a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak. Ebben sokat mesélt arról, miért szeret Dunakeszin élni, merre sportol, de arról is beszélt, hogy nagy utazóként mennyire ismeri más fővárosok agglomerációit. Ebben az interjúban arról is szó volt, hogy a magyar külügyminiszter 2018-ban dunakeszi otthonában látta vendégül Szergej Lavrov, orosz külügyminisztert, akkor így fogalmazott a portálunknak:

Személyes kapcsolat

„A külpolitikában nagyon fontos a személyes kapcsolat kialakítása, hogy egy-egy nehéz kérdésben ne a hivatalos útvonalakon kelljen menni, hanem fel tudjam hívni a külügyminiszter kollégát, és azt tudjam neki mondani, hogy van itt egy ügy, beszéljük meg, oldjuk meg, mit gondoltok róla. Ezek a személyes kapcsolatok a nemzeti érdekérvényesítés szempontjából rendkívül fontosak.”

Boris Johnson is megfordult Dunakeszin

A miniszter hozzátette: „Több kollégával alakult ki jó személyes nexus, barátság, családi barátság is. Szergej Lavrovról mindenki tud, mert megírták a lapok, de Boris Johnson is vendégeskedett nálunk Dunakeszin, sőt az ő elődje, a korábbi brit külügyminiszter, Philip Hammond is volt nálunk. Vendégeskedett nálunk a macedón külügyminiszter a családjával együtt, de volt nálunk a bolgár, a lett, a norvég, a szerb, és a szlovén külügyminiszter is. Volt, akivel lementem a Duna-partra sétálni vagy beültünk a Part Cafféba.” – mondta korábban a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak Szijjártó Péter. A teljes interjút itt éred el!

Part Cafe, a politikusok nagy kedvence

Az étterem a Horányi rév közelében helyezkedik el, 2003 óta van nyitva. Nyáron a mediterrán hangulatú környezetben, dunai panorámás kerthelyiséggel, míg a téli hónapokban meleg kandalló tüzénél várják a vendégeket. Az árak alapján nem olcsó, de nem is egy csúcsétterem. Egy tyúkhúsleves 2390 ezer forint, egy grillezett csirkemell pedig 6 ezer forintba kerül.

Ciki CNN-interjú

2020 tavaszán attól volt hangos a sajtó, hogy Szijjártó Péter interjút adott az amerikai CNN-nek. A riporter a csatorna ikonikus sztárja, az Emmy-díjas Christiane Amanpur volt. A beszélgetés Dunakesziről került a globális hírcsatorna műsorába és a topriporter számára meglehetősen cikire sikerült. Rosszul készítették fel és hülyeséget kérdezett. A beszélgetést a cikkünk alján lehet magyar felirattal megnézni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a CNN-es beszélgetés, Szijjártó Péter a dunakeszi polgármester irodájából jelentkezett be

Kiemelt kép: Szijjártó Péter és Abdullatif bin Rasid al-Zajáni Dunakeszin a part cafeben – Forrás. Facebook