Döbbenetes kutatási eredmény látott napvilágot nemrégiben, melynek tanúsága szerint akár 68 napot is várni kell Magyarországon egy szakorvosra.

68 nap

A Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetsége friss kutatása szerint 2022-ben átlagosan 30 napot kell várni egy szakorvosi vizsgálatra itthon, de van ahol ez 68 napra is megugrik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ahol a leghosszabbak a sorok

A sokkoló statisztikákról Polák László, a Szövetség elnökhelyettese beszélt egy egészségügyi konferencián. Elmondása szerint egy endokrinológusra 68 napot, egy szemészre 30 napot, egy kardiológusra 48 napot kell várnia a betegeknek.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Májusi adatok

Fontos kiemelni, hogy a szakellátásban a betegvárakozási időket májusban gyűjtötték össze, 44 intézmény válaszolt és 20 szakmaterületet vettek górcső alá. A kutatás tanúsága szerint az elmúlt hat év során az átlagos várakozási idő folyamatosan emelkedett.

Óriási különbségek

Polák László szerint a különböző szakterületek között óriásiak a különbségek: három szakterületen a gasztroenteorológia, a szemészet, és a kardiológia területén ugyan javultak az átlagos várakozási idők.

Szemészre 30 napot kell várni

Viszont még így is egy gasztroenteorológusra 31 napot, egy kardiológusra 48 napot, egy szemészre pedig 30 napot kell várni a pácienseknek.

Jelentős csökkenés

A sebészet esetében jelentős csökkenést figyeltek meg, itt csak pár napig kell türelmesnek lennie egy betegnek azért, hogy szakorvossal találkozhasson, a gyermekgyógyászatban 7 napot, a fül-orr gégészeten pedig 9 napot kell várakozni.

Két hétnél hosszabb

Két hétnél hosszabban kell várakozni a pszichiátriákon és a nőgyógyászatokon, a diabetológusokra pedig akár 45 napot is várni kell.

Hiányszakma

Az angiológia hiányszakma, 54 napos az átlagos várakozási idő, ezen a területen 11,5 nappal nőtt a várakozási idő a korábbi méréshez képest, emelte ki Polák László. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik