Zacher Gábor toxikológus szerint az iskolakezdéssel újra berobbanhat a járvány, hiszen sokan nem oltatták még be magukat, ráadásul a lehetséges újabb és újabb mutánsok miatt az oltottak sincsenek teljes biztonságban. A főorvos elmondta, Magyarországon annyian haltak meg koronavírusban, mintha naponta 30 olyan súlyos buszbaleset történt volna, mint legutóbb az M7-esen.

Az oltottak jobban viselik

Zacher Gábor, a hatvani kórház főorvosának tapasztalatai is azt mutatják, hogy az oltottak jobban viselik a fertőzést: szemgyulladás, levertség, fáradtság, kevésbé intenzívebb tünetek jelentkeznek, ha elkapják a koronavírust. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két oltás után kapta el

Mint mondta, volt olyan kollégájuk, akinél két oltás után kapta el a betegséget, de nem kellett őt befektetni kórházba, nem volt szüksége speciális víruselleni terápiára. A delta-variáns viszont itt van, és sajnos más variánsokkal együtt okozhat a korábbi járványhullámokhoz hasonló helyzetet. Ennek apropóján említette meg a vasárnap hajnalban történt buszbalesetet is – írja az Index.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Napi 30 buszbaleset

Ezek a balesetek szerencsére nem mindennaposak, de épp a koronavírus-járvánnyal állítottuk párhuzamba orvoskollégáimmal a tragédiát; hiszen sajnos sok olyan nap volt, amikor 200-300 haláleset volt a járvány miatt. Ez azt jelenti, hogy a korábbi járványhullámok tetőzésekor annyian haltak meg Magyarországon, mintha naponta 30 buszbaleset lett volna. Ez döbbenetes! – mondta a portálnak a főorvos. IDE KAPCSOLÓDIK:
„Hiába próbáltuk felhívni az édesapámat, már nem vehette fel a telefonját” – megszólalt a buszbalesetben elhunyt sofőr fia, a másik járművezető édesanyját veszítette el az M7-esen

Iskolakezdés

Zacher doktor szerint az iskolakezdés újra berobbanthatja a járványt, ráadásul szerinte már a nyáron el kellett volna kezdeni a gyerekek oltását. Mit fogalmazott: „Itt vagyunk augusztus közepén, az oltás az ünnep alatt megszűnik, mindent kártya nélkül lehet látogatni, ki-ki mehet oda, ahova akar. Aggasztó, hogy ettől a pillanattól újabb napok telnek oltás nélkül, pedig az ősz gyorsan itt van.” – mondta Zacher Gábor, majd hozzátette:

Elkésett oltások

„Az sem biztos, hogy az iskolás oltását augusztus két utolsó napjára kellett volna hagyni, már hamarabb, például a táborokban el lehetett volna kezdeni. Két nap alatt ki fogja őket beoltani? Melyik háziorvos, iskolaorvos, esetleg védőnő? Az iskola mellett oltópontokra is kell egyes diákokat vezényelni? Sok minden lóg a levegőben” – tette hozzá az ismert orvos.

A szülők kérhetik

A kormányzati tájékoztató oldal kedd délelőtt tette közzé, hogy a 12–17 éves korosztályban eddig közel 200 ezren regisztráltak oltásra. Az iskolákban augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án lesz oltási akció, az iskolaorvosok és a háziorvosok bevonásával. A szülők az iskolától kapnak tájékoztatást, és augusztus 25-ig jelezniük kell, hogy kérik-e gyermekeik a vakcinát.

Jöhetnek még eddig ismeretlen mutánsok

Zacher Gábor arról is beszélt, hogy a fejletlenebb országok lakosságának a beoltása miért fontos. „Az, hogy Európa oltás tekintetében itt-ott jól áll, nem jelent semmit. Az jelent valamit, hogy Afrika, Ázsia egyes országai nagyon cudarul állnak, és onnan jöhetnek az új mutánsok, amelyek már akár a delta utáni görög ábécét is kimerítik. Ezért kellene az elmaradott vagy kevésbé fejlett országok oltására is nagyon koncentrálni nekünk, a fejlett vagy fejlettebb országoknak.” – tette hozzá Zacher doktor. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Zacher Gábor – Forrás: Youtube/Szféra