Újbuda DK-ás polgármestere, László Imre egy önkormányzati ülésen Adolf Hitler munkásságát vagy annak egy részét magasztalta.

A polgármester úgy fogalmazott a Hír TV birtokába került felvételen, hogy 1936-ban vagy 1937-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után. Aztán ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele – mondta a polgármester.

Hitlert egyébként az 1938-as év emberének választotta a Time, a magazin, aminek címlapján szerepelt, 1939. január 2-án jelent meg. Azon túl, hogy akkor már évek óta érvényben voltak a nürnbergi törvényeknek nevezett zsidótörvények, 1938-ban sok egyéb is történt, többek között az anschluss és a kristályéjszaka néven elhíresült zsidóellenes erőszakhullám – írja az Index.

A polgármester közleményt adott ki, amiben azt írta: „Senki nem gondolhatja komolyan, hogy Adolf Hitlert mentegettem. Zsidó családból származom. A nagyszüleim, három nagybátyám és két nagynéném soha nem jöttek haza Auschwitzból, csak édesanyám részesült ebben az isteni szerencsében.

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy én Adolf Hitlert mentegettem. Éppen arra hoztam őt példaként egy közterület átnevezésére vonatkozó indítvány kapcsán, hogy minden történelmi személy munkásságát csak egyben, egészben lehet nézni. Aki náci diktátorként, milliók gyilkosaként – többek között családom egy részének gyilkosaként is – vonult be a történelembe, azt nem lehet utólag ilyen vagy olyan időszakokra hivatkozva mentegetni.

Ebben az ügyben ugyanakkor akaratomon kívül nagyon rosszul, könnyen félreérthetően, meggyőződésemmel ellentétesen fogalmaztam, azt gondolom, ez volt talán életem legszerencsétlenebb mondata. Ezért mindenkitől bocsánatot kérek! Természetesen polgármesterként, újbudaiként, baloldaliként és demokrataként hiszek az emberek egyenjogúságában és az emberi méltóság egyetemességében, és elutasítok mindent, ami ezzel ellentétes” – írta László Imre a DK 11. kerületi polgármestere.

László Imre a csütörtöki önkormányzati ülésen mondta a Hitlerről szóló mondatokat, mégpedig egy közterület-elnevezési vita után

A hosszú vita után próbált a polgármester arra célozni, hogy az embereket többféleképp lehet megítélni. Úgy fogalmazott a hitleres mondat után, hogy „tehát az, hogy mik történnek, és embereknek a dolgai hogy alakulnak, az többféle változatban is megjelenhet. Az, hogy egyik oldalról vagy másik oldalról hogy ítélnek meg egy embert, az nem megítélés, hanem a féloldalas véleményformálás.”

A vitát és László Imre hitleres mondatát ezen a linken lehet megnézni. A napirendi pont vitája 5 óra 26 perc körül kezdődik, a polgármester hitlerezése 5 óra 53 körül van.

Kiemelt kép: László Imre, a 11. kerület polgármestere – Fotó: Facebook/László Imre