Az áremelésekkel az orvosok a magánrendelők forgalmának csökkenését kockáztatják. A fogászati rendelőkeaz azonban fűteni kell, megnő az áramszámla is. Ehhez nem mindenki tudja hozzáigazítani a pénztárcáját, a magyar lakosság mégnagyobb része hanyagolhatja majd el a fogászati kezeléseket.

Áremelkedés

A veszélyhelyzet érvényben tartása, valamint a forint inflációja következtében jelentősen drágultak idehaza a fogászati kezelések – közölte a 24.hu megkeresésére Dr. Linninger Mercedes, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke. A BudaPestkörnyéke.hu legfrisseb híreit ide kattintva érted el! 

A covid is drágított

Az energiaárak augusztusi növekedése miatti drágulás egy folyamat része: a fogászatokban ugyanis már a Covid-19 okozta gazdasági válság, valamint a kötelező védőeszközök beszerzése is jelentős áremelkedést okozott. A betegek egy része elmaradt, a fizetésképtelenséggel viszont saját fogai épségét kockáztatja.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Világprobléma

Megemelkedtek a beszerzési költségek, az egész világot érintő nyersanyaghiány miatt megnőttek a fogászati anyagok és a különleges orvosi eszközök árai. A kezelések midnenhol drágultak, Európa nyugati felén a 100 százalékos áremelkedés sem meglepő.

Eddig sem volt olcsó a fogorvosi kezelés

Az áremelkedés a fogászati rendelőkbe is begyűrűzött
Forrás: BPK

Energia a rendelőkben

Az energiaárak emelkedése is megnehezíti az egészségügyi magánvállalkozások fenntartását. Fűtetlen rendelőben nem lehet semmilyen beavatkozást sem elvégezni, nem fázhat sem a beteg, sem az orvos.

A páciens fizet

A költségek emelkedését a magánorvosi fogászati rendelők kénytelenek lesznek áthárítani a betegekre, ezt viszont a lakosságnak csak egy része tudja mald megfizetni. Az energiárak miatt a rendelők költségei az előző évi rezsihez képest háromszorosára nőhetnek.

Állami támogatás

Az állami ellátás, a NEAK fogorvosai egyéni vagy praxisközösségi formában részesülnek támogatásokban a központi költségvetésből. Ezeknek a fogorvosi rendelőknek az áram -és gázszámláit az állam fedezi.

Sokat fogyasztanak a gépek

A fogászati kezelések alapvető kelléke, a kezelőegység folyamatos áramellátást igényel, vagyis egy fogorvosi rendelő energiakövetelménye magasabb, mint egy háziorvosi rendelőé. A világítás és a fogorvosi fúró rengeteg elektromos áramot fogyaszt.

Nincs már olcsó tömés

A modern tömőanyagokból is hiány van a piacon, van olyan fővárosi rendelő, ahol már csak régebbi módszerekkel tudják emiatt elvégezni a sürgős beavatkozásokat. A lézeres technológiát sokan azért is pihentetik, mert a meghibásodott gépekhez csak több hónapos várakozást követően lehet beszerezni a pótalkatrészeket.

A fogszabályozás ára egyelőre marad

A BudaPestkörnyéke.hu információi szerint a fogszabályozás  szolgáltatói díjaji csak minimálisan emelkednek. Ez leginkább a családokat érinti, a gyermekek fogszabályozása továbbra is ingyenek, ráadásul a kicsik ritkábban szorulnak fogorvosi ellátásra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.