Október 25-én részleges napfogyatkozásnak lehetünk szemtanúi, amelyet Európa nagy részén, így Magyarországon is látni lehet. Magyar idő szerint a napfogyatkozás 10 óra 58 perctől 15 óráig tart

Budapest környékén is észlelhető lesz

Az előrejelzések szerint kora délutánra nem lesz felhős az ég, a főváros környékén is észlelhető lesz a napfogyatkozás. A külső kerületek és a főváros környéki települések lakói bízhatnak abban, tanújai lehetnek az égi jelenségnek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrisseb híreit ide kattintva érted el! 

Takar a Hold

A Hold elhalad a nap előtt, és ezáltal kitakarja az égitest egy jelentős részét. A space.com közleménye szerint Magyarországról nézve a Napnak mintegy harmada tűnik el, de aki meg akarja tekinteni az eseményt, annak érdemes megfelelő védőfelszerelést viselnie!

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kell a jó szemüveg

Maradandó látáskárosodást is szenvedhet az, aki szabad szemmel vagy nem a megfelelő napszemüvegben szemléli meg a természeti jelenséget! Régebben, nagyszüleink még egy kormozott üvegen keresztül nézték a jelenséget.

Erős lesz a naphiány

A napfogyatkozás által érintett terület középpontjában-amely most az északi sarkkörön túl, Magyarországtól keletre lesz- a nap mintegy 82 százalékát takarja ki a Hold. A jelenlegi felhős időben is észlelhető lesz a látvány a szakértők szerint.

A Hold takarja majd el a napot ma délelőtt

Forrás:space.com

Oroszország takarásban

Oroszországban sok helyütt a Nap négyötöde is ki lesz takarva. Finnországban és Norvégiában viszont már csak 62-63 százalék lesz a maximális érték, amely délre, valamint nyugatra haladva egyre csökken.

Egyenes adásban

A napfogyatkozást élőben is közvetítik a YouTube-on, többek között a greenwichi obszervatórium oldalán is. Megfelelő időjárás, felhőmentes égbolt esetén a magyar amatőr csillagászok is megpróbálkoznak a felvételek elkésítésével.

Idén ez a második

A keddi napfogyatkozás már a második lesz az idei évben, ugyanis április 30-án is volt egy – bár azt Magyarországról nem lehetett látni. A mai jelenség megfelelő körülmények esetén viszont közel öt órán át tart majd.

Tavaszi sötétség

Tavasszal a mostaninál is erősebb lesz a jelenség. A következő teljes napfogyatkozás jövőre, 2023. április 20-án várható, ez erősebb lesz, mint a mai. Az előrejelzések szerint az Európa középső részét érinti legintenzívebben.

Segítenek a csillagászok

A BudaPestkörnyéke.hu információi szerint a mai napfogyatkozást is figyelemmel kísérhetik az érdeklődők a budapesti Széchényi téren felállított teleszkópokon. A csillagászok ott ingyenes védőszemüveget is tudnak adni a kíváncsiskodóknak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrisseb híreit ide kattintva érted el!