Egy vonat csapott telibe egy autót – Sokkoló hangfelvételeket hozott nyilvánosságra a rendőrség, hogy jobban figyeljenek a közlekedők. Októberben 71-en vesztették életüket az utakon, ami minden korábbinál riasztóbb.

Ahogy azt korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon is megírtuk, csak egy összeroncsolódott szürke kaszni maradt abból az autóból, amit Nagymarosnál elsodort a nemzetközi gyorsvonat. A kocsiban hárman utaztak, mindannyian szörnyethaltak.

Vonatbaleset Nagymarosnál – Forrás: Katasztrófavédelem

Az eset segélykérő hívását most közzétette a rendőrség. Az RTL Híradóban lejátszott felvételen azt lehet hallani, ahogy a szemtanú szinte sokkos állapotban hívja a diszpécsereket és azt mondja: „Itt vagyunk Nagymarosnál, a vonat elcsapott telibe egy autót, teljesen elvitte a szemünk előtt. Előttünk történt az egész” – mondta.

Egy másik hangfelvételt is kiadtak, ezt egy budapesti baleset után rögzítették: „Jó napot! Egy mentőt kérnék sürgősen az Árpád hídhoz, itt vagyunk a villamosmegállóval szemben. Nekünk jött egy autó, a torlódás után pedig még egy autó a feje tetejére állt, benne egy kismamával, aki nem tud kiszállni, mert pont a bal oldali ajtóra csapódott az autó.” – hangzik el a felvételen.

A rendőrség azt követően kezdte el nyilvánosságra hozni a felvételeket, hogy októberben drasztikusan megugrott a halálos áldozattal járó közlekedési balesetek száma az országban és az agglomeráció útjain is.

Gál Kristóf az Országos Rendőrfőkapitányság szóvivője azt mondta, hogy ezzel a kampánnyal a rendőrségnek az a célja, hogy sokkoljon és elgondolkoztasson minden közlekedésben résztvevőt, hogy ő is lehet ilyen bejelentő, vagy róla, hozzátartozójáról is tehetnek ilyen bejelentést. A közlekedés javulásáért, a közlekedési morál javulásáért azok tehetnek a legtöbbet, akik részt vesznek benne- mondta a szóvivő.

A péntek délután a legveszélyesebb

Ahogy azt korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon már megírtuk az utóbbi évek adatai alapján a legtöbb baleset péntekenként délután 4 és 5 óra között, a legkevesebb vasárnaponként történik. Az év legveszélyesebb hónapjai a július és az augusztus.

Hétvégeken több a piás baleset

16 951 balesetből 1 442-t okoztak ittasan 2018-ban. Az ittasan okozott balesetek száma hétvégenként megnő. Egy hosszabb, csökkenő tendenciát mutató időszak után 2012 óta újra nőtt a balesetek száma. Ezt minden bizonnyal a gyarapodó autóforgalom is okozhatja.

Halálutak az agglomerációban

Balesetek helyszínei Magyarországon – Forrás: KSH

2018-ban már 12%-kal több baleset történt a hazai utakon, mint 2012-ben. 2018-ban 633 fő halt meg balesetben, ami több, mint Szántód lélekszáma. Balesetek országszerte előfordulnak, de a fenti térképen jól kivehető, egyes útszakaszokon a sűrűsödésük a 2015–2018 időszak adatai alapján.

A halálos kimenetelű balesetek száma alapján leginkább az 52., 51. és az M2 utak egy-egy szakasza szolgál rá a halálút megnevezésre. A 2018-ban meghalt 468 járművezető és utas közül 268-an (57%) nem használták a biztonsági övet. A súlyos sérüléssel járó balesetek esetében ez az arány rosszabb: a súlyosan sérültek 62%-a nem volt bekötve a baleset bekövetkezésekor.

Kiemelt kép: illusztráció