A BKK szerkesztőségünknek megküldött csütörtök délelőtti közleményében azt írja, hogy a közösségi közlekedési járatok kihasználtsága nem éri el a 10%-ot sem. Ez azt jelenti, hogy a rövidebb buszokon kb. 5-6 fő, csuklós buszokon pedig 10 fő alatti az átlagos utasszám.

A kihasználtság jelentős csökkenése miatt ma reggeltől már a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint indulnak a járatok a fővárosban.

Ahogy a BKK korábban bejelentette, a menetrendi változást az iskolák bezárása és a számos fővárosi cégnél elrendelt otthoni munkavégzési rend indokolja: a járatok kihasználtsága rendkívüli mértékben lecsökkent, átlagosan 10 százalék alatti telítettséggel közlekednek a járművek.

A tanítási szünetben érvényes menetrend mindössze 10 százalékkal kevesebb járatindulást jelent, így az utasoknak – akik száma továbbra is folyamatosan csökkenő tendenciát mutat – nem kell zsúfoltságra számítania a járatokon. A VOLÁNBUSZ Zrt. által üzemeltetett Budapest-környéki járatok viszont változatlan menetrend szerint közlekednek.

A forgalomcsökkenés a járványveszélyhez kapcsolódóan elrendelt kormányzati intézkedések tükrében várható volt: a budapesti utasforgalom mintegy 35 százallékát a diákok adják, ezért az iskolák bezárásával már eleve ennyivel kevesebben utaznak a járműveken.

Napról-napra egyre több fővárosi cégnél rendelnek el home office munkavégzést, emellett egyre többen fogadják meg a felhívást: aki teheti, maradjon otthon.

„Továbbra is kiemelt figyelemmel kísérjük a fővárosi közösségi közlekedés kihasználtságát, és ha indokolt, a forgalom nagyságához mérten további menetrendi változásokat is bevezethetünk. Ha ilyen intézkedésre kerül sor, a döntés során továbbra is kiemelt szempont lesz az utasok biztonságérzete” – mondta Dr. Varga Ivett, a BKK vezérigazgatója.

BKK – Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: BKK