Nincs elegendő koronavírus elleni vakcina Magyarországon egy nagyobb őszi oltási kampányhoz az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője, az EP egészségügyi bizottságának tagja szerint.

Teli vagyunk kínai vakcinával

Csütörtöki online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István arról beszélt: van ugyan nyolcmillió dózis oltóanyag a hazai raktárakban, ám ennek negyede kínai, fele pedig a más vakcinákkal nehezen kombinálható, egydózisú Janssen-vakcina; utóbbi tény szerinte gondot okozhat, ha ősszel, télen visszatér a járvány. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az átoltottság

Szavai szerint meglehetősen meglepő, hogy az átoltottság terén Magyarország csak a 20. az Európai Unióban. Ennek okát a “bizonytalan minőségű” kínai oltóanyagban látja, ami “elbizonytalanította a társadalom egy részét”.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Rosszul gazdálkodott a kormány

Az első hullámok idején beszerzett vakcinákkal a kormányzat rosszul gazdálkodott, éppen ezért ez talán okot ad arra, hogy “sokkal felelősségteljesebben készüljünk fel egy esetleges következő oltási kampányra” – összegezte álláspontját online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István.

Ez a helyzet most Magyarországon

A kormányzati portál augusztus 17-i tájékoztatása szerint jelenleg a beoltottak száma 6 415 177 fő, közülük 6 201 472 fő a második, 3 892 097 fő a harmadik, 328 722 fő már a negyedik oltását is felvette. Az elmúlt héten összesen 16 249 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 2 021 648 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

117-en haltak meg

Az elmúlt héten elhunyt 117 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 47 083 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 924 022 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 50 543 főre nőtt. Jelenleg 570 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban pedig 2015-en vannak.

Veszélyben az oltatlanok

A fertőzöttek és a betegek száma a múlt héthez viszonyítva tovább csökkent. A vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérjük. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását.

Az oltás lehetősége

A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni, írja a portál.

Az utolsó adagok

A kormány és az Operatív Törzs továbbra is folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, és ha szükséges további intézkedéseket hoz. Aki Moderna vakcinával szeretné magát beoltatni, annak érdemes sietnie, mert már az utolsó adagokat kezdték el felhasználni az oltópontokon és a háziorvosoknál. A Moderna elfogyásával háromféle oltóanyag marad az oltópontokon: Pfizer, Sinopharm és Janssen, derül a friss tájékoztatóból is, s ez az, amire Ujhelyi István is utalt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Rosta Tibor