Az elmúlt hetekben többször ömlött szennyvíz a Dunába Szentendrénél. A helyi polgármesternél, Verseghi-Nagy Miklósnál is betelt a pohár. Véget akar vetni a Duna szennyezésének. Most a DMRV vezérigazgatójával közösen fordulna a minisztériumhoz a teljes dunakanyari egyesített csatornarendszer korszerűsítéséért.

Ahogy azt korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon is megírtuk a július végi esőzések miatt a szentendrei csatornahálózat több helyen csak nehezen tudta elvezetni a rengeteg csapadékvizet. Még videó is készült arról, hogy az egyik strandtól nem messze nagyon csúnya víz ömlik a Dunába.

Közösségi oldalán kelt ki Verseghi-Nagy Miklós polgármester, miután a napokban ismét szennyvíz került a Dunába Szentendrénél a Kert utca vonalában található kiömlőből. Az augusztus 12-én történt szennyezést a korábbiakkal szemben nem a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék, hanem áramszünet okozta – írja az endreikorkep.blog.hu oldal.

Fel vagyok háborodva!

Az eset után a polgármester Facebook-oldalán azt írta, hogy „Fel vagyok háborodva, hogy ismét szennyvíz ömlött a Dunába! Azonnal tájékoztatást kértem a DMRV-től, a műszaki igazgató szerint áramszünet miatt történt a havária esemény. Követelem a rendszer műszaki felülvizsgálatát, hogy egy egyszerű üzemzavar ne okozhasson hasonló helyzetet!

A fenti képünkön látható polgármester egy másik bejegyzésében pedig ezt írta: „Elfogadhatatlan, hogy a 21. században szennyvíz ömlik a Dunába.”

Részletesen leírta, hogy a probléma sok éves, amelynek gyökere a dunakanyari egyesített csapadék- és szennyvízelvezető rendszer, így az nem helyi, hanem térségi probléma. Hozzáteszi, hogy ez ügyben sürgős műszaki kivizsgálásra szólította fel a DMRV-t, de a megoldás nem csak egy település, de a szolgáltató erejét is meghaladja.

„Ezért kezdeményezem, hogy a DMRV vezérigazgatójával együtt haladéktalanul forduljunk a minisztériumhoz segítségért a teljes dunakanyari egyesített csatornarendszer korszerűsítéséért.”

A dunai szennyezés hosszú ideje gond Szentendrénél, ami a Postás strandnál fürdőzőkre is veszélyt jelenthet. Július végén a felhőszakadások miatt került hígított formában szennyvíz a folyóba, mivel a csatornarendszer nem tudta elvezetni a hirtelen lezúduló özönvízszerű esőt.

A néhány nappal korábban átadott Postás strandnál emiatt egy időre megtiltották a fürdőzést, a városi rendészet vezetője pedig egyeztetett a DMRV Zrt. műszaki vezetőjével, majd megkezdték a kárelhárítást. A Pest Megyei Kormányhivatal Szentendrei Járási Hivatala végül augusztus 3-án oldotta fel a fürdési tilalmat a Postás strandon, miután a vízminőség-vizsgálat jó eredménnyel zárult. Az augusztus 12-i szennyezés után elrendelt tilalmat a minap oldották fel.

Nagy a probléma

A szennyvízzel keveredett esővíz Dunába kerülése nem újkeletű probléma, sőt igen csak a régmúltba nyúlik vissza a gondok gyökere. Amikor annak idején, a XIX.-XX. század fordulóján kiépült a főváros és általában az ország legtöbb csatornahálózata, akkor a szenny és az eső szétválasztása, vagyis két párhuzamos vezetékrendszer kiépítése helyett úgy oldották meg a kérdést, hogy ugyanabba a gyűjtőcsatorna-rendszerbe vezették be a kommunális és ipari szennyvizet, illetve a csapadékvizet.

Emiatt van az, hogy amikor hirtelen lezúdul az eső, akkor a szennyvíztisztító telepek kapacitása pillanatok alatt kevésnek bizonyul, így az összekeveredett szenny-esővíz-koktélt más megoldás híján kénytelenek a folyókba engedni – írja a 444.hu szerzője.

Ez nemcsak a Szentendréhez hasonló helyeken, hanem a hatalmas és aránylag korszerű szennyvíztelepekkel felszerelt fővárosban is pont ugyanígy történik. Dél-Pesten most építenek emiatt egy újabb záportározót, ami legalább az első hullámban érkező, különösen nagy kakatartalmú keverékvizet meg tudja fogni, de az igazi megoldás a szakemberek szerint minden eddiginél nagyobb záportározók építése lehet.

Szentendre polgármestere korábban interjút adott a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálnak, ezt alább lehet elolvasni.

Új HÉV, új híd a Dunán és egy elkerülő út – fontos dolgokat mondott Szentendre polgármestere

Kiemelt kép: BPK-montázs. Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere mögött szennyezett víz ömlik Szentendrénél a Dunába. Háttérkép forrása: Facebook/Szentendréért, polgármester fotó: BPK. Cikken belüli kép: Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere – Fotó: BPK