Gundel Takács Gábor egy petíció apropóján a közbeszédről és annak átpolitizálódásáról. Szerinte az emberek elhiszik, hogy félni kell Gyurcsánytól, Orbántól, Sorostól, Brüsszeltől, miközben nekik nincsenek ezekkel kapcsolatos saját tapasztalataik.

Hosszú interjú az indulatok ellen

A 24.hu interjúja abból indul ki, hogy petíciót indítottak Gundel Takács Gáborék a békés közbeszédért a Szemlélek oldalán, mert elegük van a görényezésből, a gumikeresztényezésből, a bajszos szarozásból. A dokumentumot eddig 3638-an írták alá és ez nem tűnik soknak.

Mintha a gyerekek is hallanák

Amikor reggelenként rádióztam, mindig arra gondoltam, hogy a gyerekeim mit szólnának a műsor stílusához, szóhasználatához. Alapvetően egyébként azt gondolom, mindig úgy kellene kommunikálnunk egymással, mintha a gyerekeink hallanák a beszélgetést – fejti ki ezzel kapcsolatban a műsorvezető.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Márk-Zay példája

A közbeszédnél az indulat a fő gondja, mindezt arra kérdésre mondja, amelyben idézik Huth Gergely, aki szerint “Márki-Zay egy szerencsétlen, gumikeresztény, senkiházi”. Azt fejtegeti, az volna üdvös, ha az emberek ilyenkor azt mondanák: “engem te ebben a stílusban ne védjél meg”.

Otthon nincs politika

Otthon egyébként, sőt a tágabb értelemben vett családjában megállapodást kellett kötni, hogy nem beszélünk politikáról. Azért az tűrhetetlen, ha egy karácsonyi ebédet is tönkretesz a politika. Márpedig ha egy valaki véresen komolyan veszi a vitát, már nem jó. Fontosabb megőrizni a családi békét.

Paks II.

Saját példáján helyesnek gondolja, hogy “nem fekete-fehérben látjuk a dolgokat”. Az egy rossz mentalitás, hogy bármi, amit a Fidesz mond, az jó, amit pedig az ellenzék, az butaság. És ugyanígy fordítva. Az emberek érzelmi alapon döntenek, ami nem feltétlenül előnyös. Én például félek attól, ha Paks II-ről népszavazás lesz. Ki tudja ebben az országban eldönteni ennek a beruházásnak a szükségességét? Valószínűleg csak pár ember. Az összes többi érzelmi alapon dönt majd egy ilyen fontos kérdésben.

A politika ügyeket kreál, hogy megoldhassa

A politika előbb mindig elmondja, mitől kell félni, majd megnyugtat, hogy csak ő tud megvédeni. Elhiszik az emberek, hogy félni kell Gyurcsánytól, Orbántól, Sorostól, Brüsszeltől, miközben nekik nincsenek ezekkel kapcsolatos saját tapasztalataik – mondja Gundel-Takács Gábor.

A család

Nem mindenki hagyományos családmodellben él, ezt tudomásul kell venni. Őket is meg kell hallgatni, nekik ugyanolyan problémáik vannak, mint bárki másnak. Nekem is sok vitám van ezzel kapcsolatban, főleg az azonos nemű párok gyereknevelése miatt. De nem lehet úgy csinálni, mintha ez nem lenne – árnyalja véleményét a műsorvezető ebben a kérdésben.

Leültetné a szembenállókat

A következő évben elindítunk egy Szemlélek podcast-sorozatot, aminek éppen az lesz a célja, hogy két-három különböző álláspontot képviselő ember beszélget majd egymással.

Fürjes-Hajnal politikai vitát vállalná

Fürjes Balázs felhívott, és megkérdezte, hogy vállalnám-e egy ilyen vita levezetését. Igent mondtam, de azóta senki nem keresett. Ha már a vita fontosságát hangsúlyozom, akkor nem ugrok el egy ilyen felkérés elől. Normális párbeszédre van szükség, és ha van két ember, aki erre hajlandó, abban én mindig partner leszek.