Életének 94. évében elhunyt Szabó György. A bükki füvesember, családja körében, bükkszentkereszti otthonában halt meg – a hírt lánya osztotta meg a nyilvánossággal.

Eltávozott közülünk

„Szomorú feladatom, hogy tudassam a világgal, hogy édesapám, a világ számára Gyuri bácsi eltávozott közülünk az angyalok világába. December 4-én vasárnap este otthonában, nyugodtan, megbékélt lélekkel elaludt. Mellette voltam, fogtam a kezét” – írta a füvesember lánya.

„Hiányát semmi nem fogja pótolni”

„Amit tudok, tőle tanultam. Nemcsak a gyógynövényeket: azt is, hogy kell kanállal enni és felvenni a cipőmet. Apának is olyan volt, mint füvesembernek: türelmes, nagylelkű, segítőkész, melegszívű és határozott. Hiányát semmi nem fogja pótolni, sem az én, sem az önök életében. Szelleme, tanításai, tudása viszont örökké fognak élni, amíg emlékezünk rá – és még annál is tovább” – tette hozzá.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

 Halál ellen nincs orvosság

Mindenki Gyuri bácsija a róla készült, nemrég bemutatott portréfilmben azt mondta, „halál ellen nincs orvosság, de az odáig vezető út szép is lehet”, és ezt az utat, azaz az életünket, az egészségünket gondoznunk kell. Pataky Enikő televíziós műsorvezető filmjének köszönhetően tovább él a filmvásznon Gyuri bácsi emberközelsége és bölcsessége.

Hiteles szakmai tudás

Az egyórás filmben a szakmai dokumentumfilmhez hasonló snittek jól megférnek a legbelső családi események kézből rögzített pillanataival. Más filmben talán zavaró lenne ez a fajta kettősség, itt azonban éppen egy olyan emberről szól a film, akinek személyében és emberi karakterében is ugyanígy ötvöződik a személyesség a hiteles szakmai tudással – írta a filmről az egy.hu.

A Nagypapa

Az unokákkal négykézlábra ereszkedve játszadozó Nagypapa nem más, mint „A” Gyuri bácsi, akinek előadásaira ezrek és ezrek kíváncsiak, s akihez legintimebb problémáikkal is bármikor bizalommal fordulhattak az emberek – írták róla.

Szívvel, lélekkel – a dokumentumfilm előzetese

Forrás: Youtube.com

Népgyógyászati alapok

Szabó Gyuri bácsi, Miskolcon született, 1928. április 15-én. A legendás bükki füvesember neve összeforrt a gyógynövényes gyógyítással. A népgyógyászat alapjait még gyerekként nagymamájától sajátította el.

A természetgyógyászat felé fordult

Az elemi és polgári iskolák elvégzését követően könyvkereskedői képesítést szerzett, majd élelmiszerkereskedelem területen dolgozott. 1988-ban, nyugdíjba vonulását követően fordult ismét a természetgyógyászat felé. 2010-ben fitoterapeuta oklevelet szerzett.

Családi vállalkozás viszi tovább a tudását

A Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület alapítóját 2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. Tudását lányának, Lopes-Szabó Zsuzsának adta át, aki gyakorlott fitoterapeutaként viszi tovább a hagyományokat és vezeti a családi vállalkozást.

Kiemelt kép: a bükki füvesember. Fotó: gyogytea.hu