Sürgős szükség van a drónszabályozás minél előbbi megalkotására, mert ma a drónok veszélyeztetik a légiközlekedést, felderíthetetlenek és irányíthatatlanok – mondta Szepessy Kornél, a HunaroControl vezérigazgatója egy a témában tartott konferencián Budapesten. Közben Lettországban bemutattak egy ablakmosó szuperdrónt.

A ferihegyi repülőtéren működő magyar légiforgalmi szolgálat vezetője szerint a pilóta nélküli járművek száma a világon 6-7 éven belül 10 millióra emelkedhet, Magyarországon 2020-ra a drónos repülések száma elérheti a 30 ezret, ennyi kereskedelmi légi járat közlekedik ma naponta Európában. Ezért is kezdeményezte a HungaroControl egy szakmai konferencia összehívását.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál kiemelkedő látogatottsága felpörgeti az üzletet. A filmből ismert Üvegtigris büfének már segítettünk, a te vállalkozásodat is fellendítjük, hiszen minket olvasnak a vásárlóid! Klikk ide a részletekért!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ablakmosó szuperdrón

Közben a Litvánia fővárosában, Rigában a minap bemutattak egy ablakmosó drónt működés közben. Az 50 kilós, 12 propelleres készülék az ipari alpinistákat helyettesítheti a magas épületek ablkainak tisztításánál. 200 kg terhet tud felemelni, 500 bar nyomással spricceli a mosószert az ablakokra. A víz utánpótlása a földről csövön érkezik a rotorokat működtető árammal együtt.

Korábban itt a Budapestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon írtunk már arról, hogy a német posta postásdrónokat tesztel az Alpokban. Láthatóan az automatizáció egyre jobban terjeszkedik és egyre több állást veszélyeztet – már az ablakmosók sincsenek biztonságban.

72 milliárd forint drónozással

De térjünk vissza az agglomerácó peremén, Ferihegyen működő HungaroControl vezetőjéhez. Szepessy Kornél szerint nekik a drónok szabályozott integrálása a céljuk, és az, hogy a magyar szolgáltató megkerülhetetlen legyen a drónos iparágban. Ezért is indultak el egy uniós pályázaton, amelyek a drónok repülését menedzseli. Ennek részeként már elkészült, de jogi szabályozás hiányában még nem működik egy honlap, amely amellett, hogy a drónok regisztrálására szolgál, képes meteorológiai és légtérhasználati információkkal is ellátni a felhasználókat.

A vezérigazgató kitért arra is, hogy a világ vezető államai 60 milliárd dollárt fektetnek az iparágba, Magyarországon 2025-re 72 milliárd forint bevétele származhat az iparágnak.

A Magyar Posta is érdeklődik a drónok iránt

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a drónok felhasználását a kormány kiemelten kezeli, mivel a honvédség és a rendőrség mellett olyan magyar vállalatok is érdeklődnek a technológia iránt, mint a Magyar Posta.

Hangsúlyozta: a jövő azoké az egymással kommunikáló, egymás mozgására reagáló eszközöké, amelyek képesek emberi beavatkozás nélkül is működni. Ezzel kapcsolatban Magyarországon jelentős tudás halmozódott fel, ezért együtt kell dolgozni azért, hogy a szabályozás támogassa a drónok innovációját, de ne jelentsen veszélyt a légiforgalom biztonságára.

A drónok jövőbeni felhasználásával kapcsolatban előadásában Honti Pál, a TedX Danubia kurátora azt mondta, ha képesek lesznek rajban repülni, akkor létrejöhet egy új infrastruktúra-hálózat, a „drónnet”, amely mindig és mindenhol elérhető lesz. Ennek segítségével a szállítmányozás is megoldható lesz.

MTI, BudaPestkörnyéke.hu, Kiemel kép: Aerones