Ahogy arról korábban itt a Budapestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon is beszámoltunk, az Európai Bizottság jóváhagyása a Monor, vagy Monori név alatt termelt fehér, vörös és rozé borokra, és az azokból készült küvékre érvényes. Az új, eredetvédett borokat a héten mutatják be az érdeklődőknek.

Hagyományosan a Monor Környéki Strázsa Borrend Márton-napi rendezvényén lehet először megkóstolni  az adott év újborait. A november 10-i program különlegessége, hogy az év eleji Európai Uniós döntésnek köszönhetően idéntől oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) védi a monori régióban termelt borokat.

A budapesti agglomerációban 107 évvel ezelőtt ismert kiadvány volt a Budapest Környéke című lap. Örülünk, hogy ennek a nagy múltú újságnak a modern verzióját, a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportált már 300 ezren olvassák.

Monor az agglomeráció egyik fontos borvidéke lett, a pesti oldalon pedig az egyetlen olyan szőlőtermő terület, amely európai jóváhagyást kapott az eredetmegjelölés használatára. A budai oldalon az Etyek-Budai borvidék rendelkezik ezzel a kiváltsággal, most a pesti agglomeráció is felzárkózott.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál kérdésére Lukácsy Zoltán, a monori Lukácsy pincészet tulajdonosa még szeptemberben elmondta, hogy az európai jóváhagyás mintegy 300 hektáros területre szól és nagyjából tíz gazda birtokát érinti. A legjellegzetesebb a fehér és a rozé bor a környéken, várhatóan ezek kerülnek majd először „Monori” eredetmegjelöléssel a boltok polcaira már január elsején

Ilyen bort ezentúl csak a monori borrégióhoz tartozó területeken termelt szőlőből állíthatják elő. Az ökológiai környezet a termőhely fekvésének, a talaj különleges viszonyának köszönhetően jelentős hatással van az itt termett szőlőből készült borokra, melyek sem a Duna Borrégió szomszédos területein, sem más borvidéken nem reprodukálhatók – írja a Monor.hu.

Íz- és zamatgazdag, alacsony savtartalmú, alkoholban gazdag borokat készítenek a helyi gazdák; melyek a talajadottságokból adódóan magasabb ásványi anyag tartalmúak, minerális jegyeket hordoznak.

A „Monori” névre keresztelt borok bemutatkozására szombaton délután, a Vigadó Dísztermében kerül sor. A szervezők több mint húsz kiállító boraival készülnek.

Kiemelt kép: Szüret Monoron/MTI