Már a tavalyi nyár is extrém meleget hozott, több évtizedes rekord dőlt meg a Velencei-tó vízállásában. Ha nem teszünk semmit, hosszú évszázadok után újra kiszáradhat a kedvelt üdülőhely.

Rekordalacsony vízállás

A BudapestKörnyéke.hu tavaly augusztus elején adott hírt arról, hogy rekordalacsony szintet ért el a Velencei-tó vízállása. A tó vízállása július 30-án 10 órakor érte el Agárdnál az abszolút rekordot jelentő 62 centiméteres vízállást, amire a hiteles mérések 1939-es kezdete óta nem volt példa. Nem sokkal később a helyzet még tovább romlott a csapadékhiány és a forróság miatt.

Levegő kell a halaknak

A tavon állandó volt a levegőztetés: minden reggel 4 és 10 óra között egy nagy teljesítményű uszályos és három úszó munkagépre szerelt mobil eszköz dolgozott a halak oxigénellátásának támogatásán. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Fajspecifikus halpusztulás

Ugyancsak a Budapestkörnyéke.hu írt arról tavaly nyáron, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség szerint július utolsó hetétől ismét elhúzódó, egyre inkább fajspecifikus halpusztulás alakult ki a Velencei-tavon. Ennek oka a tartósan meleg időjárás és a rendkívüli mértékű vízhiányos állapot volt.

A Velencei-tó Gárdonynál 2022. július 28-án. A tartós hõség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél. MTI/Vasvári Tamás

Kiszáradhat a tó

Ha pedig ez folytatódik a következő években teljesen kiszáradhat a Velencei-tó. Tavaly őszre már egészen 53 centiméterig apadt a tó vize, ez szintén rekord.

Deficites

A kiszáradás egyébként ennek a tónak az esetében nem példanélküli, hiszen többször is megtörtént már a történelemben, legutóbb 1866-ban. Ezek azért történhetnek meg, mert a lehulló csapadék és a vízfelszín-párolgás nem egyenlő mértékű.

Nagyobb a párolgás

Márpedig az elmúlt évtizedekben mindig nagyobb volt az éves párolgás, mint a lehullott csapadék mennyisége a Másfélfok szerint. Ráadásul további felmelegedés várható, így kérdés, mi lesz az érzékeny vízmérlegű Velencei-tóval.

Maradhat a nyári vízszint

Szakértők azt mondják, hogy ha tartjuk magunkat a Párizsi Megállapodásban rögzített célokhoz, és a csapadék-párolgás mérlegben nem történik jelentős változás, akkor hosszabb távon a jelenlegi átlag körül maradhat a nyári vízszint.

… de ki is száradhat

Ha viszont nem kezdünk semmit a kibocsátással, a tavalyi extrém alacsony vízállás egyáltalán nem lesz szélsőséges a következő évtizedekben. „A tó megvédése nemcsak az ember, de a természet szempontjából is fontos, mivel az alacsony vízszint és a meleg víz kellemetlen velejárója volt a tömeges halpusztulás is” – szögezik le a szakértők. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fotók: MTI