Rekordalacsony szintet ért el a Velencei-tó vízállása kedden. A Velencei-tó vízállása 2022. július 30-án 10 órakor érte el Agárdnál az abszolút rekordot jelentő 62 centiméteres vízállást, amire a hiteles mérések 1939-es kezdete óta nem volt példa. A tó ma reggeli vízállása 61 centiméter volt.

Levegő kell a halaknak

A tavon továbbra is zajlik a levegőztetés: minden reggel 4 és 10 óra között egy nagy teljesítményű uszályos és három úszó munkagépre szerelt mobil eszköz dolgozik a halak oxigénellátásának támogatásán – közölte korábban az OVF. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Velencei-tó kiszáradt medre Pákozd közelében

Pákozd, 2022. július 28. A Velencei-tó kiszáradt medre Pákozd közelében 2022. július 28-án. A tartós hõség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél. MTI/Vasvári Tamás

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem áll meg az apadás

A Balatonhoz hasonlóan, az erre a hétre várható meleg és napos, csapadékszegény időjárás miatt, folytatódik a Velencei-tó apadása – írták. Az OVF közölte: csak átmeneti enyhülést hozott a hétvégi hidegfront, a rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a következő napokban ismét növekedni fog.

Gárdonynál sem jobb a helyzet:

Gárdony, 2022. július 28. A Velencei-tó Gárdonynál 2022. július 28-án. A tartós hõség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél. MTI/Vasvári Tamás

Kiszáradtak a vízgyűjtők

A vízgyűjtők kiszáradása miatt a lehulló csapadék elenyésző része, 2-4 százaléka éri el a folyómedreket, a szárazság miatt az átlagosnál nagyobb része szivárog a földbe, így jelentős vízállás-, vízhozam-emelkedés nem várható.

Készültség van

A 12 vízügyi igazgatóságból tíz területén van vízhiány elleni védekezési készültség érvényben. Hét vízhiánykezelő körzetben első, öt vízhiánykezelő körzetben másod-, 23 vízhiánykezelő körzetben harmadfokú vízhiány elleni védekezési készültség van érvényben – közölték.

Van baj a Balatonnál is

A Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk arról, hogy sokkoló képek érkeztek a hétvégén a Balatonról is. A hatóság mostani tájékoztatása szerint A Balaton átlagvízállása 82 centiméter, egy centivel alacsonyabb, mint hétvégén.

Hétvégi fotó a Balatonról Siófoknál:

További csökkenés jön

A következő egyhetes időszakban folytatódik a tó vízállásának csökkenése, szeptember 1-jére az átlagvízállás 73-80 centiméter között várható – közölték. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Velencei-tó – Forrás: MTI