“Végre a Kormány és személy szerint Lázár János közlekedésért felelős miniszter felismerte: tenniük kell a Budapest környékén élőkért. Azért is örvendek a tegnapi bejelentéseknek, mert ezek szerint a miniszter figyelembe vette a tavaly nyáron neki tett javaslatom, hogy az érdiek és az agglomeráció lakói egyetlen bérlettel utazhassanak a Volán-buszokon, a vonaton és a BKK-járatain. Ez csökkentené a munkába, iskolába járás költségeit, havonta 6-10 ezer forintos megtakarítást jelentene tízezreknek.” – írja friss bejegyzésében Érd ellenzéki polgármestere, Csőzik László.

Csőzik javasolta Lázárnak

A polgármester szerint tavaly júliusban, amikor vármegyebérlet bevezetése után az állam szétválasztotta a helyi és a távolsági közlekedéstő javasolta javasolta Lázár Jánosnak: hadd használhassák az agglomerációban a vármegyebérletet a helyi járatokon is. EZT SE HAGYD KI: Csőbe húzták Karácsony Gergelyt a Budapest-bérlettel és már alakul a BKK-val párhuzamosan működő, állami fenntartású Budapesti Közlekedési Szövetség?

Nem kell két tarifa

“Ne legyen két eltérő tarifa nálunk sem, hiszen az érdiek egy része a helyközi járatokat is arra használja, hogy a városon belül közlekedjen. Egyben szorgalmaztam azt is: egyezzen meg a Kormány és Budapest arról, hogy a BKK-járatokon is legyen érvényes a vármegyebérlet. Hiszen így például egy diák 945 forintból eljuthatna az érdi Vincellér utcából a fővárosi Oktogonra.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Lázár János új javaslata

Ahogy azt tegnap elsőként megírtuk, Lázár János azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy az állami fenntartású MÁV és Volánbusz járatain elfogadják a Budapest-bérletet, ha a BKK is elfogadja az országos,- és vármegyebérleteket. Ezzel jelentősen megkönnyítenék az agglomerációban élők közlekedését, hiszen egy 945 forintos napi vármegyejeggyel bejárható lenne az agglomeráció (Pest megye) és Budapest teljes tömegközlekedési hálózata. 

Egységes menetrend

Az új rendszer akkor lenne az igazi, ha nem csak bármelyik tömegközlekedési eszközre lehetne felszállni egy jeggyel Budapesten és környékén, hanem egységes menetrend is kapcsolódna az újításhoz. Ebben az esetben sokkal kiszámíthatóbban kapcsolódnának a helyi buszjáratok például a HÉV-ek menetrendjéhez.

Teljes tarifaközösség

Érd polgármestere szerint ha most a BKK elfogadja Lázár János javaslatát, és a kormány kompenzálja anyagilag a kieső bevétel miatt a budapesti közlekedési vállalatot, akkor érdemi lépést tennénk előre a budapesti és agglomerációs közösségi közlekedés összehangolásában, létre jönne a régen áhitott teljes tarifaközösség.

Többen ülnének át autóból a tömegközlekedési eszközökre

“Bízom benne, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és a kormány egyeztetései sikeresek lesznek. Mert a vármegyebérlet-rendszer és az új kedvezmények sokakat ösztönöznének arra, hogy hátrahagyják autójukat, és tömegközlekedésre váltsanak. Kisebbek lennének a dugók, kevesebb időt vesztegelnénk a kormány mögött, kevesebb kipufogógáz szennyezné a levegőt.” – írja Csőzik László, akinek a felesége, Bősz Anett a főpolgármester, Karácsony Gergely egyik helyettese. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lázár János és Csőzik László – BPK-montázs