Újabb fekete hétvégét zárt a vasút: a szombat reggeli, székesfehérvári tragédia után Békés megyében az egyik InterCity gázolt el egy embert, Debrecenben pedig vonat és autó ütközött egy kereszteződésben.

Halálos balesetek a síneken

Az elmúlt hétvége sem múlt el vasúti gázolások nélkül. A szombat reggeli, Székesfehérvár melletti tragédiáról, este pedig Békéscsaba közelében történt halálos baleset.   A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Békésben gázolt a vonat

Szombat este nem ért célba a vonat: a Keleti pályaudvarról Békéscsabára tartó Békés InterCity Murony és Békéscsaba között gázolt el egy embert.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Öngyilkosság történhetett

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint öngyilkosság történhetett. Többen úgy értesültek, hogy a más kiutat nem találó férfi ráfeküdt a sínekre.

Fennakadást okozott a gázolás

A két állomás között átmentileg nem közlekedtek a vonatok. A Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon alaposan meghosszabbodott a vonatok menetideje. A Békés InterCity utasait a Katasztrófavédelem segítségével szállították át a Keleti pályaudvarról Bukarestbe tartó Ister InterCity vonatra

Vonat és autó ütközött

Vonattal ütközött egy személyautó a vasárnap délután Debrecenben, a Sámsoni úti vasúti kereszteződésben. A Tiborszállásról Debrecenbe indult személyvonatot érte a baleset. A Mávinform azt írta: a fény- és félsorompóval ellátott vasúti átjáróban a jelzőlámpa tilos jelzést adott, ennek ellenére gurult a gépjármű a sínekre.

Megúszta a sofőr

A sofőr megúszta a felelőtlenséget: a MÁV közlése szerint személyi sérülés nem történt. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egységük áramtalanította a gépkocsit. A személyvonat utasait a katasztrófavédelem segítségével átszállították egy másik vonatra.

Péntek este is gázolt a vonat

Szörnyű balesetek árnyékolják be az elmúlt napokat a hazai vasút közlekedésben, ugyanis több helyen is gázolt a vonat vagy vonat ütközött autóval, és a legtöbb esetben tragikus véget ért a baleset. A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a Grazból a Keleti pályaudvarra tartó Mura InterCity péntek este elgázolt egy embert Bicskénél. A helyszínelés végéig Bicske és Herceghalom között egy vágányon szünetelt a forgalom.

A figyelmetlenség a fő ok

A vonatbalesetek jelentős százaléka tragikus kimenetelű. A vonatok féktávolsága több száz méter, írja honlapján a MÁV-Volán csoport. A mozdonyvezetőknek esélye sincs megállni, ha valaki tilos jelzés ellenére hajt a sínekre. A balesetekért a figyelmetlenség okolható, valamint a KRESZ szabályainak megszegése. A MÁV teljes hálózatán nem történt halálos áldozatot követelő baleset vasúti hibából fakadóan.

Körül kell nézni

Mielőtt valaki behajt egy vasúti átjáróba, mindenképpen körül kell néznie. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha a fénysorompó pirosat mutat, még akkor sem, ha látszólag messze van még a szerelvény. A vasúti átjáróba csak abban az esetben szabad behajtani, ha bizonyosan át is lehet rajta haladni, erre csúcsforgalom idején különösen oda kell figyelni.   A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció