Folyamatos vízminőség ellenőrzés mellett várják a hűsölni vágyókat a III. kerületben, ahol még 1973-ban zárták be a strandot.

Életre kel

Bombasztikus fejlesztés várja a budapestieket hamarosan ugyanis közel 50 év után újra Duna-parti szabadstrand nyílik a Rómain, Római-parti Plázs néven. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Figyelnek ránk

A pancsolásnak még 1973-ban lett vége, ugyanis a folyamatos vízminőség romlás miatt a szakemberek nem tartották tanácsosnak, hogy a Duna fővárosi szakaszain fürdőzzenek az emberek.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Nyüzsgés lesz

Minden budapesti számára egyértelmű, hogy a Római-part a budai üdülés nyüzsgő központjává nőtte ki magát, ezért is döntött úgy az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat, hogy a Duna budapesti szakaszán, a Római-parton előreláthatólag július 30-tól kijelölt fürdőhelyet üzemeltet.

Ingyenes lesz

A Plázs belépőjegy nélkül lesz látogatható, a helyi önkormányzat kifejezett célja, hogy mindenkinek elérhető legyen a strand. A hűsölni vágyók biztonsága érdekében vízimentő-szolgálatot is üzemeltetnek, továbbá bójákkal jelölik ki a fürdőzésre alkalmas szakaszt.

Mi lesz még?

A hely 11 és 19 óra között lesz nyitva, ez idő alatt ingyen ivóvizet, mosdót, pelenkázót, zuhanyzót és napágyakat, azaz a teljes infrastrukturális hátteret az Óbuda-Pénzügyőr SE sporttelep biztosítja a vendégeknek.

Fő a biztonság

Fürdeni szigorúan a 120 centiméteres bójasoron belül lehet majd a balesetek elkerülése miatt. Éjjeli fürdőzés nincs, a Római-parti Plázs területén éjszakai őrség is működni fog minden nap 22 órától másnap reggel 8 óráig.

Város és Folyó

Az ötlet a Valyo egyesület álma volt, akik már 2013-óta ezen a projekten dolgoznak. Mint ismeretes, a korábbi években néhány tesztnapon már megnyitották a szabadstrandot, hatalmas sikerrel, így egyértelmű volt, hogy végig viszik a munkát.

Civilek is segítenek

Az önkormányzat olyan civil szervezetekkel működik együtt, mint a Rómain, A Mi Rómaink és a Civilek a Római-partért. A nyitás elengedhetetlen feltételei a partszakasz felmérése illetve a szigorú hatósági és vízminőségi vizsgálatok

Eredeti környezet

A plázs kialakításánál fontos szempont volt, hogy az őshonos környezetet megvédje az önkormányzat, ezért a strandon csak a cserjemagasságú fajokat ritkították meg, mint a cseresznyeszilva, dió vagy a zöldjuhar.

Meddig tart a pancsolás?

Budapest Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály határozata szerint a fürdési idény 2021. július 30-tól augusztus 22-ig tart, vagyis eddig az időpontig mindenki szabadon látogathatja a Római-parti Plázst. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kép és Kiemelt kép forrása: obuda.hu