Egészségkárosodást, rossz közérzetet is okozhat egy olyan 20 ezer voltos villanyvezeték mágneses indukciós zónája – lényegében sugárzása, erőtere – amelyet napokon belül egy játszótér és a lakóházak közvetlen közelében akarnak a földbe ásni Szigetszentmiklóson. A lakók dühösek, nem értik miért az ő házaik mellett vezetik el a Tesco gigaraktárának fővezetékét, hiszen vihették volna lakott területen kívül is. Sokan a polgármestert hibáztatják, mert szerintük nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a településen kívül vezessék el a kábelt. Az épülő vezeték nyomvonaláról készült térképet a cikkünk alján találod.

Napi 1500 teherautó zúdulhat a környékre

Az elsők között számoltunk be arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a Tesco átalakítja a raktározási tevékenységét és létrehoz egy óriási, az egész országot kiszolgáló gigaraktárat Szigetszentmiklóson, az M0-ás közelében. Néhány hónappal ezelőtt a helyi civilek megtudták, hogy napi 1500 tehergépjárművel is nőhet a környék forgalma, ezért a jelenleg is kínzó dugók még brutálisabbak lehetnek. Akkor, novemberben a miniszterig mentek, Lázár Jánostól kértek segítséget. 3200 tiltakozó aláírást vittek magukkal, azt kérték, csak akkor épülhessen meg a Tesco gigaraktára, ha megépül az autópálya lehajtó is. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Gigadugók lehetnek

Kocsis Éva, a DK és az ellenzéki pártok közös polgármester-jelöltje megtudta, hogy Nagy János polgármester a képviselő-testület tudta nélkül mondott le az úgynevezett csonka M0 csomópont hiányzó ágának megépítéséről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felé tett nyilatkozatában, vagyis a kamionok ráömlenek majd a jelenlegi utakra. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Egészségkárosodást okozhat

Most kiderült, hogy a Tesco óriási raktárközpontjához rengeteg áram is kell, ezért egy 20 ezer voltos vezetéket húznak át a Ráckevei-(Soroksári) Duna alatt Taksonytól a gigaraktárig. A térképre ránézve kézenfekvőnek tűnhetne, hogy a szántóföldek alatt vigyék el a vastag földkábelt, de nem így lett. A nagyfeszültségű vezeték a szigetszentmiklósi utcák alatt kanyarog majd, több helyen játszótér, házak, sőt gyerekszobák közvetlen közelében húzódik a gigaraktár gigakábele. Miért baj ez? Mert egy ilyen kábel mágneses erőtere – ha nem tartják be a biztonsági távolságot – visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozhat.

Gyerekekre különösen veszélyes lehet

Nem tekinthető tudományosan bebizonyított ténynek, mégis a nagy mintán alapuló orvostudományi összehasonlító vizsgálatok alapján az akut limfoid leukémia (ALL) fokozott előfordulása összefügghet a nagyfeszültségű távvezetéktől mért távolsággal és vele a mágneses indukciós kitettség intenzitásával, valamint a kitettség tartósságával, sőt a betegek életkorával is, mivel gyermekek esetén fokozottabbnak mutatkoznak a kockázati adatok – írja a magyarepitoipar.com

Túl laza a magyar szabályozás

Az utóbbi években a fejlett világ országainak jó része óvatossági ajánlásokat, sőt Kaliforniában miniszteri rendeletet vezettek be a kórházak illetve a gyermeknevelési intézmények építésekor a nagyfeszültségű távvezetékektől való megfelelő védőtávolságok betartására annak érdekében, hogy a tartós mágneses indukciós kitettség az ajánlott határértéknél ne legyen magasabb. Ez az ajánlott egészségügyi határérték az 50 Hz-es villamoshálózatra számos országban 0,4 μT-ra (mikroteslára) szigorodott, azonban hazánkban ennek 250-szerese maradt, azaz 100 μT. Vagyis a magyar szabályozás laza, kisebb az elvárt biztonsági távolság, vagyis közelebb lehet vinni a magyar szabályok szerint a lakóépületekhez, házakhoz, otthonokhoz az ilyen speciális villanyvezetékeket.

Játszótér mellett vezetik el a gigavezetéket

A Tesco gigaraktárát árammal ellátó 20 ezer voltos vezetéket Szigetszentmiklóson egy játszótér közvetlen közelében fogják elvezetni. A környéken élők aggódnak, mert egyes helyeken a házakhoz, sőt a gyerekszobához is nagyon közel kerül majd ez a vezeték. A napokban már lécekkel kimérték és kijelölték a vezeték helyét. Az alábbi képeken is jól látszik, hogy tényleg egy játszótér kerítése mellett fognak ásni. 

Karikával jelöltük a kábelgödör helyét jelölő karókat a játszótér mellett

Befolyásos földbirtokosok

A környéken élők azért dühösek, mert a kábelt Szigetszentmiklóson kívül is vezethették volna, de állítólag a környező szántók befolyásos tulajdonosai ezt nem akarták, és kijárták, hogy ne a birtokukon menjen át a vezeték, így nem csökken emiatt a területük piaci értéke. 

Egyszerű lenne a magoldás

A kábel-ügyben érintett lakók nehezményezik, hogy Szigetszentmiklós polgármestere, Nagy János szerintük nem tett meg mindent annak érdekében, hogy ez a 20 ezer voltos vezeték elkerülje a lakott területet. A helyiek szerint még most sem lenne késő cselekedni. Rá kellene venni az építtetőt, hogy ne 80 cm mély árokban vezessék el a gigakábelt, hanem 1,7 -2 méter mélyre ássák, így annak sugárzása már elhanyagolható lenne. Sajnálják, hogy eddig nem hallgatták meg őket sehol. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Térkép: Piros a Tesco gigaraktárának területe, lila a leendő földkábel nyomvonala

Kiemelt kép: Játszótér Szigetszentmiklóson a földkábel leendő helyének kijelölésével