A nyári időszakra visszaköltözik az orvosi ügyelet Tahitótfalura. Ez azt jelenti, hogy mégis enged a kormányzat a civilek és a pomázi valamint a szentendrei polgármesterek tiltakozásának. Az ellátás visszaállításának részletei még nem ismertek, így azt sem tudni egyelőre, hogy milyen időszakban, milyen ellátásért mehetnek majd az ügyeletre a Dunakanyarban élők.

Nagy volt a felháborodás

Nagy felháborodást váltott ki a Dunakanyarban a februárban bevezetett háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítása. A térségben több ügyeleti pontot, például a tahitótalusit és a pomázit, megszüntetettek. A tahitótfalusi orvosi ügyelet civil támogatói több mint négyezer aláírást gyűjtöttek össze, a pomáziak további ezret a saját településükön való ellátás visszaállításáért.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

100 ezer emberre egy orvos

A Dunakanyarban élők azt kifogásolták, hogy az új rendszerben csak a szentendrei ügyeletre 100 ezer ember ellátása jut, ez egyetlen ügyeletes orvos számára megoldhatatlan. A szentendrei járásban már a terepviszonyok miatt sem mindegy, hogy hol van ügyleti pont. Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, akkor példaként említette Tahitótfalut, ahol nincs híd a Duna váci partja felé, és este nyolckor miután elment az utolsó komp, már csak az M0-ás hídon lehet eljutni a váci gyermekorvosi ügyeletre, ami életszerűtlen, hiszen Budapesten sokkal közelebb van ellátóhely. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Gyűjtik a tapasztalatokat

A szentendrei járásban online kérdőívvel és mobilapplikáción is gyűjtik az ügyelettel kapcsolatos lakossági panaszokat. Legutóbb március elején járt Fülöp Zsolt szentendrei és Leidinger István pomáz polgármester Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnál, akitől azt kérték, korrigálják a Dunakanyarban élők észrevételei alapján az új rendszert.

Hajthatatlan volt az államtitkár

 Kérésüket lakossági tapasztalatokkal megerősített „hibajegyzékkel” is alátámasztották, amit át is adtak az államtitkárnak, aki akkor még hajthatatlan volt, és elutasította a polgármesterek azon kérését, hogy a szentendrei ügyeleti ponton legyen gyermekorvos is, valamint Pomázon és Tahitótfaluban állítsák vissza az ügyeleti pontot.

Nehézkes a közlekedés

Kedd este Vitályos Eszter, a Dunakanyar országgyűlési képviselője, frissen kinevezett kormányszóvivő lakossági fórumot hívott össze Szentendrén Győrfi Pállal, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatójával együtt. A Népszava beszámolója szerint Győrfi Pál azt mondta, az Országos Mentőszolgálat statisztikája ugyan nem indokolja a térségben az alapellátási ügyeleti pontok bővítését, de elismerik a dunakanyari térség sajátosságait, köztük azt, hogy a 11-es út gyakran bedugul, ezért nem lehet rajta közlekedni.

Nyáron túlzsúfolt a térség

Ez indokolja egy úgymond „másodvonalú ügyeleti pont, telephely” újranyitását Tahitótfalun a nyári időszakra. Tahitótfalu és a környező települések – Visegrád, Dunabogdány, Kisoroszi, Szigetmonostor, Pócsmegyer, Surány, Leányfalu – lakossága 20 580 fő, ám nyáron a nyaralókkal, turistákkal az itt lakók száma elérheti a 35-50 ezer embert is.

Pomáz nem kapja vissza az ügyeletet

A jelenlévők hiába firtatták a fórumon az ügyleti pont újranyitásával kapcsolatos részleteket, konkrét válaszokat nem kaptak. Ezt az előadók azzal indokolták, hogy még csak most formálódnak a tahitótfalusi ügyelet újranyitásával kapcsolatos tervek. A rendezvényen a pomáziak is érdeklődtek: visszakapják-e ők is az ügyeletüket? Ők azt a választ kapták, hogy az ott élők ellátását Szentendre elbírja.

Telefonos konzultáció

Györfi Pál közölte azt is, hogy a szentendrei ügyelet felnőtt és gyerekek ellátására is alkalmas. A szentendrei járásban működő, lakossági észrevételeket gyűjtő platformon gyakori panasz, hogy nem fogadják a szentendrei ügyeleten a gyereket, vagy ha igen, akkor a szülők elégedetlenek az ellátással. Arra a kérdésre, hogy van-e a szentendrei ügyeleti ponton gyermekszakorvos, az hangzott el, hogy nem minden esetben. Györfi Pál szavai szerint, ha nincs, akkor biztosított gyermekszakorvossal minden esetben a telefonos konzultáció.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció