Túl van a tüdőgyulladáson, Karsai Dániel továbbra is pluszoxigént kap, ezért öccse vette át a Pro Urbe díjat, amelyet az emberi jogokért végzett tevékenységéért kapott Karácsony Gergelytől. Az alkotmányjogász testvére azt mondta, hogy Dániel állapota nagyon sokat romlott, a díjra is csak pislogással és biccentéssel reagált.

Nem tud beszélni

A díjat Karácsony Gergely adta át az aktív eutanáziáért évek óta küzdő alkotmányjogász öccsének, Karsai Péternek csütörtökön. A férfi elmondása szerint a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő bátyja örült a hírnek, és büszke arra, hogy megkapta ezt a díjat, ám az egészségi állapota már olyannyira megromlott, hogy nem tud beszélni, és csak bólintásokkal és pislantásokkal kommunikál.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Példát mutat

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a díjat nem azért adta Karsai Dánielnek, hogy állást foglaljon az eutanázia kérdésében. Sokkal inkább azért, mert az elkötelezettsége példát mutató.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Elkötelezettség, hit

„Ezt a díjat általában olyanok kapják, akik a szó fizikai értelmében építik a várost, de Budapest az ilyen kiállásokból, elkötelezettségből is épül. Dániel a saját sorsával hitelesítette az elkötelezettségét, hitét és lelkesedését. A díj az egyik legjobb helyre került” –mondta a főpolgármester, aki szerint ebben a kérdésben mindkét oldalon vannak meggyőző érvek.

Érdemi párbeszéd

„Ez egy nehéz kérdés. A díj semmiképpen nem az állásfoglalásnak, hanem az elkötelezettségnek szól. Engem mindkét irányba meg lehet győzni, fontosnak tartom, hogy a magyar társadalom érdemi párbeszédet tudjon folytatni erről az ügyről” – mondta az énbudapestem.hu-nak Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely és Karsai Péter

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

Kórházban van

Karsai Dániel az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű betegséggel él, ami azt jelenti, hogy a teste fokozatosan leépül a központi idegrendszer mozgató idegsejtjeinek elhalása miatt. Jelenleg kórházban ápolják, napszakról napszakra változik az állapota – mondta Karsai Dániel testvére.

Szerdán még beszélt

„Szerdán volt – ha lehet ilyet mondani – a legjobb időszaka. Ha nehezen is, de érthető mondatokat tudott megfogalmazni. Hatalmas energiába kerül neki az érthető beszéd, néhány óra után el is fáradt. Az orvosok sem tudják, mikor lesz olyan állapotban, hogy hazaengedjék” – mondta az alkotmányjogász testvére.

Légzéssegítőt kap

„Jelenleg plusz oxigént kap egy légzéssegítő eszközön keresztül. Ez nem azt jelenti, hogy lélegeztetőgépre kötötték, csak könnyítenek a helyzetén. Úgy tűnik, kezelni tudták a nemrég kapott tüdőgyulladását. Holnap beviszem a kórházba a díjat, meg fogom neki mutatni.”

Bíznak az ítéletben

Karsai Dániel március 31-én hagyta abba ügyvédi tevékenységét. Ügyvédi irodája azonban továbbra is működik. Abban bíznak, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága az ügyvéd egészségügyi állapota miatt, gyorsítva tárgyalja az ügyét, és májusig ítéletet hoz az aktív eutanázia magyarországi engedélyezésének lehetőségéről.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Karsai Dániel – Forrás: RTL