292 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 5961 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az adatok alapján soha nem volt még ilyen magas az országban a napi esetszám.

Magyarországon eddig sosem látott magasságba ugrott az egy napon regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 614 fő, 3759-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1588 fő. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 90 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.

Forrás: portfolio.hu

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

FONTOS: Erre számíts az iskolában: Ahol bedurran a koronavírus, ott át kell állni a digitális oktatásra

Európában a járvány második hulláma elkezdődött, ezért szeptember 1-jétől ismét szigorodnak a külföldről való beutazás feltétételei, alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

A közelgő iskolakezdés kapcsán kiemelten fontos a szülők és a pedagógusok felelőssége; tünetes, beteg gyermeket most nem szabad iskolába, óvodába engedni.

Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.

Az együtt szórakozó fiatalok ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be – írják a kormányzati portálon.

Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.  Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további korlátozó intézkedések bevezetését.

Egyre hangosabbak az oltásellenesek

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának vezetője szerint Magyarországon is felerősödtek a vírus- és járványtagadó, valamint az oltásellenes hangok – írja az atv.hu.

„A járványtagadók tábora nő, ami egy ilyen légúton terjedő fertőzésnél komoly következményekkel járhat. Elég, ha egyetlen ilyen, magát a szakembereknél tájékozottabbnak tartó fertőzött maszk nélkül felszáll a buszra, és eltüsszenti magát” – fogalmaz Jakab, aki szerint az oltásellenesség erősödése egyértelműen akadályozza a járvány megfékezését.

„Ahogyan világszerte, úgy hazánkban is érződik ennek a negatív hatása, ami szintén rettenetesen nagy baj. A laikust, aki kevésbé ismeri a mikrobiológia történetét, meg lehet győzni az oltások veszélyeiről, mert nem is gondolkodik el azon, milyen sok végzetes betegség leküzdését köszönhetjük kizárólag a védőoltásoknak” – mondta kutató.

Az általa vezetett koronavírus elleni gyógyszer kutatásáról is beszámolt: eddig 450 hatóanyagot teszteltek a pécsi víruslaborban, amiből ötöt találtak ígéretesnek, egyikük klinikai vizsgálata hamarosan megkezdődik. Jakab úgy látja, hogy csak a jövő év elején kezdődhet meg a koronavírus elleni vakcinák tömeggyártása a világban.

Kiemelt kép forrása: MTI/Varga György