Látványos felvételt készítettek egy Szentendrén sétálgató hódról. Az állatot láthatóan nem zavarja a videós jelenléte és az autók zaja sem. A videót a cikkünk alján lehet elindítani.

Egy látványos felvétel került fel szombat este az egyik szentendrei facebookos oldalra. A videón azt látjuk, hogy egy hód kényelmesen lépdel vélhetően a Füzes-patak partján.

Az állatot nem zavarja a videós jelenléte és a patak felett átívelő hídon elhaladó autók zajától sem ijedt meg, láthatóan ez a hód hozzá van szokva az emberek közelségéhez.

Sok a hód a Dunában

Budapest környékén egyre több hód él, erről már korábban is írtunk itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon. Volt olyan állatka, amely mérgezés áldozata lett Sződligeten, de olyanról is írtunk, amely csúnyán nekiesett a parti fáknak.

Visszatértek a hódok ugyanis a Duna magyarországi szakaszára. A lelkes beszámolók azonban ritkán írnak arról, hogy a hódok komoly károkat is tudnak okozni. Olvasónk, Lukáts Ági küldte a BudaPestkörnyéke.hu szerkesztőségének a fenti fotót. A Budafok melletti ártéri partszakaszon készült, 2019. február 13-án. Jól látszik, hogy a hódok alaposan nekiestek a part menti fáknak.

A hódok károkozása országszerte általános probléma: a folyók és patakok mentén, de tavak környékén is elszaporodott. Ahol megtelepedik, ott a fákat elpusztítja. Körberágja, elvékonyítja: a kidőlésig. A hód nagytestű rágcsáló, állandóan nő a fogazata, ezért folyamatosan koptatnia kell.

Ugyanakkor táplálék is számára, hiszen a fák ledöntése után a fiatal hajtásokat, rügyeket elfogyasztja. Amikor sok a friss táplálék, akkor kevesebb a rágásnyom, télen viszont intenzívebb ez a tevékenység – mondta Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója a Jeli Arborétumban okozott hódkárokról a vaol.hu portálnak.

A szentendrei hód kapcsán több hozzászóló is azon viccelődött, hogy a hódról készült felvételtől nem mesze van egy fahíd, nehogy annak essen neki a patak parton tipegő állatka. A videó alább indítható el.

Kiemelt kép: nem hírfotó, montázs – Forrás: BPK kreatív csapat