Az egyáltalán nem furcsa a mai világban, ha valaki egyedi nevet szeretne adni a gyerekének, ám egyesek néha átesnek annak a bizonyos lónak a túloldalára. Nemrégiben ugyanis valaki Pandémiának szerette volna hívni a gyermekét, ám a hatóságok ezt nyilvánvaló okoknál fogva nem hagyták jóvá.

Sok új nevet szerettek volna anyakönyvezni

Minden évben rengeteg kérelem érkezik, ám 2020-ban kiugróan magas volt a sok új keresztnév kérelem. Szinte dupla annyi érkezett a Nyelvtudományi Intézethet, mint a korábbi években, tudta meg a 24.hu.

Külföldön használt nevek hasítanak

A kérelmezők nagy része külföldön használt neveket szeretett volna bejegyeztetni, ezek között jellemzőek az olyan nevek, amelyek már anyakönyveztethetők, ám csak a magyar helyesírásnak megfelelően. A szülők azonban az idegen írásmódot szeretnék alkalmazni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni

Ilyenek például

Ilyen nevek példának okán a Fanny, Monika, Zaya, Wanda, Jasmin, Dorothy, Jennifer, Antony, Theo vagy a Lukas.

FRISS! Végig fogta a kezét – Hofi Géza özvegye támogatja Sas József feleségét

Jogszabály határozza meg

A Nyelvtudományi Intézet a Miniszterelnökségtől kapja meg a névkérelmeket, és jogszabály határozza meg, hogy 30 napon belül szakvéleményt kell írniuk arról, hogy javasolják-e az adott nevet anyakönyvezésre, amit minden esetben indokolniuk kell, írja a lap.

Eltűnnek a hagyományos nevek

A „hagyományos” nevek egyébként mára már kezdenek eltűnni: a nőknél sokkal gyorsabban, mint a férfiaknál.

Már nincs a 100 leggyakoribb név között

Nőknél az újszülöttek esetében már nincs a száz leggyakoribb névben a Mária, Katalin, Erzsébet, de helyettük ezeknek a neveknek a rokonneveit használják, úgy mint a Mira, Maja (Mária), Elizabet, Eliza. A férfinevek esetében viszont a száz leggyakoribb névben még ott vannak az olyan klasszikus nevek, mint a József, János, István és Sándor.

Volt, aki Fidesznek akarta elnevezni a lányát….

Korábban egyébként előfordult olyan eset is, hogy valaki Fidesznek akarta elnevezni a lányát. Ezt sem fogadták el, a hatóság nem hagyta jóvá. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni

Kiemelt kép: Illusztráció