Az UV-sugárzás nyáron és télen is ártalmas lehet a szemnek. Csak a kiváló minőségű napszemüvegek képesek megvédeni a szemét a hóvakságtól. A hóvakság kialakulásához nem kell, hogy órákat töltsön a havas lejtőkön, egy hosszabb séta alatt is kialakulhat a téli természetben.

A napszemüveget sokan a nyárral, a forró, napfényes napokkal és a tengerparton töltött szabadsággal kapcsolják össze. Az UV szűrővel ellátott, kiváló minőségű napszemüvegek megvédhetik a szemét a nap ártalmas sugaraitól. Ugyanez a téli időszakra is érvényes. A nap a hideg hónapokban is süt, ami a szaruhártya sérülését okozhatja.

Látásproblémák

Téli időszakban az emberek többségénél előfordul, hogy könnyezik a szeme. A meleg helyiségből hideg környezetbe kerüléskor, szél, fagy, de akár a fűtött helyiségben lévő száraz levegő hatása szemirritációt okozhat, amely ilyenkor könnyezni kezd, vagy kiszárad. Ez a szervezet természetes reakciója, ami, ha nem túl gyakran fordul elő, semmilyen egészségügyi problémát nem okoz. Gondok csupán hóvakság esetén jelentkezhetnek.

Hóvakság

A síelésnél vagy havas túrákon az erős napsugarak hóvakságot okozhatnak. Ez a szaruhártya felületének a sérülése. A tünetek viszont csak néhány óra elteltével, leggyakrabban éjjel jelentkeznek, amikor nem is gondol arra, hogy a panaszok okozója az Uv-sugárzás lehet.

Ismertető jelek

  • Úgy érzi, mintha egy idegen test volna a szemében
  • Görcsösen összehúzott szemhéjak, szemek bepirosodása, könnyezés
  • Erős fájdalom, amely nem engedi, hogy kinyissa a szemét

Mindezt a szaruhártyának az UV sugárzás következtében ért sérülése okozza. A szaruhártya sejtjei 24-48 órán belül megújulnak, ezért a panaszok rendszerint 2 nap alatt elmúlnak. A hóvakság elleni egyedüli hatékony védelmet a minőségi napszemüvegek nyújtják.

Ha nem ügyel eléggé és túl sok időt tölt el a napsütötte lejtőkön, a szaruhártya súlyosabb sérülést is szenvedhet. A fényérzékenység és a fájdalom ilyen esetben több hónapig is eltarthatnak.

A hóvakság ugyan nem okoz teljes vakságot, de néhány napra, vagy akár néhány hónapra is jelentősen korlátozhatja a látását. Ha nem szeretne fájdalmas, rossz emlékként visszagondolni a síelésre, védje a látását kiváló minőségű napszemüveggel.

Téli használatra megfelelő szemüvegek

Ha éppen úgy gondolja, hogy a Ray-Ban napszemüvegek lehetnek a megfelelő választás, akkor téved. Igaz, hogy ez ideális és stílusos választás a szemnek a nap elleni védelmére, de csak nyáron. Egy téli síelésen nem sok hasznát veszi. Keressen téli napszemüveget, amelyet sportoláson kívül a téli sétáknál és túráknál is használhat.

A fenti írás szponzorált tartalom, ha Ön is szeretne ilyent, kattintson ide!

Kiemelt kép: illusztráció