Bár a monokróm, azaz egyszínű enteriőrök nem számítanak újdonságnak, de folyamatosan meglepődünk azon, hogy ebből a stílusból milyen csodák születnek. 

Eléggé megvan ugyanis követve a kezünk a megvalósítása közben: egy, maximum két színt követhetünk, amelyből az egyik a fekete vagy a fehér kell, hogy legyen. Ezért is követünk el mindent annak érdekében, hogy ne legyen túl unalmas a végeredmény. 

Ebben segíthetnek az Otthonok & Megoldások stílus rovatának egyik cikkében szereplő tanácsok, amelyekből most mi is néhányat felsorolunk. 

A textúrák variálása 

Nincs is egyszerűbb módja az unalmas összhatás elkerülésének, mint a textúrák variálása. Arra viszont nem árt odafigyelni, hogy mindegyik helyiségbe más-más anyag passzol. A folyosóra és a nappaliba jöhetnek a fonott vagy a lenvászonból készült dolgok, a hálószobába pedig érdemes inkább a puhább anyagokat preferálni, mint amilyen például a pamut is.

Továbbá nem árt szem előtt tartani azt is, hogy a több textúra elhelyezése nem feltétlenül jelenti azt, hogy muszáj szélsőségekbe bocsátkozni. A praktikumot is figyelembe kell vennünk.

Az árnyalatok variálása

Minden egyes színnek sok-sok árnyalata van, amit a monokróm enteriőr megvalósítását illetően feltétlenül ki kell aknázni. A legideálisabb, hogy ha a választott színpalettáról a legvilágosabb és a legsötétebb tónust egymással szembe állítjuk. Ezzel a kontraszttal ugyanis garantáltan nem lesz unalmas az összkép.

A mintákkal való kísérletezés

A monokróm nem jelenti azt, hogy ne lehetne mintákat használni. Akár hangsúlyos elem­ként, akár háttérként alkalmazzuk őket, egy biztos, optikailag garantáltan megváltoztatják majd a szoba arányait.

Hogy milyen minták jöhetnek szóba, azt leginkább a szoba funkciója befolyásolja. A mély és telt színekhez hasonlóan ugyanis a nagy, feltűnő minták intenzívek, míg az apróbb motívumok kevésbé hívják fel magukra a figyelmet.

A legfontosabb, hogy törekedjünk az egyensúlyra. Vagyis, ha már van egy semleges színösszeállításunk, akkor adott a lehetőség ahhoz, hogy gazdag mintákkal ellensúlyt képezzünk. Ugyanez igaz fordítva is. 

A tükrök kihasználása 

Mivel a tükrök átformálják és felélénkítik a teret, illetve pompás hatást keltenek, így a monokróm enteriőrből sem hiányozhatnak. Ha például szűknek érezzük a konyhánkban a teret, akkor az egyik oldalon a teljes falfelületen végigfuttathatunk egy tükröt, amellyel megduplázhatjuk a helyiség térérzetét.

Vagy csak szimplán elhelyezhetünk egy óriási, magában álló keretes tükröt a falhoz, hogy felpezsdítsük kicsit a szoba hangulatát. Amennyiben pedig túl robusztusnak éreznénk a hatását, akkor ezen könnyedén lágyíthatunk néhány bútor elé történő helyezésével.

A fentebb leírtakból is látható tehát, hogy a monokróm lakberendezési stílus néhány egyszerű dologgal könnyedén izgalmassá tehető. A lehetőségeinknek csak a kreativitásunk szabhat határt.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.