Idén először a március 15-17-i hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig nyílik meg a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt. A nemzeti ünnephez kapcsolódó programok miatt március 15-én, pénteken jelentős közúti korlátozásokra, emiatt közösségi közlekedési változásokra kell számítani Budapest belvárosában.

Indul a piknikszezon

A gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők autómentes környezetben használhatják a Margit híd és – az Erzsébet híd közelében – az Irányi utcai lehajtó közötti rakpartszakaszt. Ráadásul a Város és Folyó Egyesületnek (Valyo) köszönhetően március 15-én 14 órától a piknikszezon is elkezdődik: a szervezet egy kis közösségi munkára, piknikasztalok kihelyezésére, majd közös grillezésre invitálja az érdeklődőket a Jane Haining rakparton. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Hétfőig tart a korlátozás

Az érintett rakpartszakaszra a csütörtökről péntekre virradó éjszakától hétfő hajnalig nem hajthatnak be a gépjárművel és taxival közlekedők. A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet a rakpartra; a Közraktár utcától északi irányba közlekedők a Havas utcánál hagyhatják el azt. Számos helyen tilos lesz parkolni, erről a rendőrség írt össze egy listát, amely ide kattintva olvasható.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Gyalogosok korlátozása

A mozogni és kikapcsolódni vágyóknak érdemes tudniuk, hogy az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni. A megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni. Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érhetik el a megnyitott rakpartot.

Nemzeti Múzeum környéke

Az ünnepi megemlékezések miatt lezárják a Pollack Mihály teret csütörtökön éjféltől pénteken éjfélig, majd pénteken hajnali 3 órától 16 óráig a Múzeum körutat, a Múzeum utcát, valamint a Bródy Sándor utcát a Pollack Mihály tér és a Múzeum körút között. Lezárják pénteken a Kossuth Lajos teret 10:30-ig, továbbá a Kálvin teret és az Astoriát is 10 és 12 óra között.

Lezárások az 5. kerületben

Szakaszos és időszakos lezárásra kell számítani a Kossuth Lajos tértől az Akadémia utca–Széchenyi István tér–József Attila utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Múzeum körút útvonalon 9:30-tól várhatóan 10:30-ig.

Erzsébet-híd környéke

Szintén lezárják pénteken a Szabadság hidat 12 és 20 óra között. Lezárják az Erzsébet hidat és a Szabad sajtó út–Kossuth Lajos utca útvonalat pénteken 6 órától szombaton hajnali 3 óráig, 7 órától lezárásra kell készülni a Rákóczi úton is az Astoria és a Blaha Lujza tér között rendezvény miatt.

További lezárások

Lezárják az Andrássy utat az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között rendezvény miatt 8 és várhatóan 21 óra között. Szakaszos és időszakos lezárásra kell számítani a Jagelló út–BAH csomópont–Alkotás utca–Krisztina körút–Vérmező út–Margit körút–Margit híd–Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–Andrássy út–Hősök tere–Dózsa György út–Kerepesi út–Hungária körút–Üllői út–Ferihegyi Repülőtérre vezető út–4-es főút útvonalon motoros felvonulás miatt. Az érintett BKK-járatok forgalmát a lezárások néhány percre korlátozhatják.

Közösségi közlekedés

 • A 2-es, a 2B és a 23-as villamos a Jászai Mari tér és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között nem közlekedik üzemkezdettől 10:30-ig.
 • A 100E autóbusz 4:30 és 16:30 között nem érinti a Deák Ferenc tér és az Astoria megállót; csak a Kálvin tér és a Liszt Ferenc Airport 2 között közlekedik. A Kálvin térnél 10:00 és 13:00 között az Üllői út túloldalán a Szabó Ervin tér előtt lehet felszállni az autóbuszokra. A Deák Ferenc tér és a Kálvin tér között az M3-as metró igénybevételét ajánlják.
 • A 47-es és a 49-es villamos a Deák Ferenc tér helyett a Batthyány térig közlekedik üzemkezdettől 20 óráig, nem érinti a Deák Ferenc tér, az Astoria, a Kálvin tér és a Fővám tér megállót.
 • A 15-ös autóbusz egész nap nem közlekedik a Boráros tér és a Kossuth Lajos tér között.
 • A 9-es autóbusz és a 72-es trolibusz üzemkezdettől 16:30-ig terelve, a Nagykörúton közlekedik, nem érinti a Szentkirályi utca és a Nyugati pályaudvar közötti megállókat.
 • A 83-as trolibusz 10 és 13 óra között rövidített útvonalon jár, nem érinti a Fővám tér, a Ráday utca, a Közraktár utca és a Czuczor utca megállót.
 • Az 5-ös autóbusz 7:30 és üzemzárás között a Döbrentei tér és a Blaha Lujza tér között nem jár. Az autóbusz a budai oldalon a Pasaréti tér és a Szent Gellért tér között közlekedik.
 • A 107-es autóbusz 7:30-tól üzemzárásig nem jár a Szent Gellért tér-Műegyetem és a Keleti pályaudvar között.
 • 7:30 és üzemzárás között:
 • a 8E autóbusz a Döbrentei tér és a Blaha Lujza tér között nem közlekedik; Budán Kelenföld vasútállomás és a Szent Gellért tér–Műegyetem M között szállítja az utasokat.
 • a 110-es és 112-es autóbusz a Döbrentei tér és a Blaha Lujza tér között nem közlekedik. A budai oldalon az autóbuszokkal a Thomán István utca és a Móricz Zsigmond körtér között lehet utazni.
 • a 7-es és 133E autóbusz a Blaha Lujza tér és a Rudas gyógyfürdő között nem közlekedik.

Használják a metrót!

A belvárosi térség elérésére a metrókat, Pest és Buda között a sűrítve közlekedő M4-es metrót ajánlja a BKK. A 105-ös és a 210B autóbusz terelve, a Bajcsy-Zsilinszky út–Nagymező utca útvonalon közlekedik, nem érinti a Bajcsy-Zsilinszky út és az Opera megállót. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció