Agglomerációs településeknek is jut az EU ingyenes wifijéből. Budapest környékén Alsónémedi, Csömör, Fót, Mogyoród, Nagykovácsi, Pilisszentiván, Tököl, Üllő és Veresegyház kapott 5 millió forint értékű támogatást.

Az Európai Bizottság kihirdette a második – idén áprilisi – pályázati felhívás eredményét, ebben a körben a több mint 10 ezer pályázó település közül 3400-at választottak ki, köztük több magyar települést.

A nyertesek önkormányzatai wifi-pontokat hozhatnak létre a közösségi élet olyan színterein, ahol még nem áll rendelkezésre ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolat, például múzeumokban, parkokban vagy egyéb köztereken.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Magyarországon 63 település nyerte el az egyenként 15 ezer euró (körülbelül ötmillió forint) értékű WiFi4EU-utalványokat, az agglomeráción belül Alsónémedi, Csömör, Fót, Mogyoród, Nagykovácsi, Pilisszentiván, Tököl, Üllő, Veresegyház élhet a lehetőséggel.

A települések szerződést köthetnek azokkal a cégekkel, amelyek a közterületeken telepíteni fogják a wifi-pontot, majd beválthatják a kapott utalványt.

Minden wifi-pontnak legalább 3 éven át kell üzemelnie, ingyenesen és reklámmentesen.

Az Európai Bizottság 2020 végéig további két felhívást fog közzétenni azon településeknek, amelyek az első két körben nem nyertek. A következő pályázat meghirdetésére még idén sor kerül.

Kiemelt kép: BPK illusztráció