Sokkoló pillanat lehet nyolc kígyót megpillantani abban a vízóra aknában, amelybe le kell menni, hogy kinyissuk a télre elzárt kerti csapot, vagy leolvassuk a vízórát. A minap több kígyó miatt riasztották a természetvédelmi őröket.

A Duna-Ipolya Nemzeti Park facebookos oldalán szerdán a következő bejegyzés jelent meg:

„Igazgatóságunk egy Budapest környéki nagyáruházból kapott riasztást, hogy a vízóra aknájában több sikló vert tanyát, a leolvasást végző ember nagy ijedtségére.

A 3-4 méter mélységű aknában 7 példányt gyűjtött be a helyszínre érkező természetvédelmi őr (a legkisebb 15, a legnagyobb 60 cm hosszú volt). Az állatok később a Fóti-Somlyón lettek szabadon engedve.

A rézsikló –a többi hüllőfajjal együtt– védett hazánkban. Sajnálatos módon nagyon hasonlít a viperákra, így sokszor indokolatlan félelmet vált ki az emberekből. Kérjük hasonló esetekben ne lépjünk fel agresszívan az állattal szemben, hanem értesítsük az illetékes szakembereket!” – írják.

Segítség, kígyót találtam a kertemben! Megmutatjuk melyiktől kell félni

Sokkoló látvány

Ezekben a hetekben járják a szolgáltató munkatársai a háztartásokat, hogy leolvassák a vízórákat. Gyakran sokkoló látvány fogadja őket: vízzel teli akna, rovarok, férgek, békák, pókok néha pedig kígyók.

Sokan egyáltalán nem mernek lemenni a vízóra aknába mert félnek attól, ami ott várja őket. Nekik azt ajánlják, hogy csináltassák meg az akna fedelét, hogy semmilyen rés ne legyen a talapzat és a fedél között, így biztosan nem keveredhet be az aknába állat.

Sebestyén Balázs kígyót talált a házuk udvarán. De milyen kígyó ez?

Csapdába estek

A legtöbb aknába került állat csapdába esett, kevesen tudnak onnét kijönni, ezért ha bármit találunk odalent, próbáljuk inkább kisegíteni onnét – mondta portálunknak egy állatvédő.

Korábban írtunk itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon arról, hogy milyen kígyókkal találkozhatunk a kertünkben, így a vízóra aknában is. Jó hír, hogy szinte biztosan valamilyen ártalmatlan fajjal van dolgunk pont úgy, mint a szerdai esetben, amikor rézsiklók voltak az aknában.