Ahogyan azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta bezárhat az egyik legnagyobb magyarországi benzinkút-hálózat. AZ OMV péntek este azt közölte, hogy gond van a schwechati olajfinomítóban, ezt követően pedig megkezdődtek a találgatások azzal kapcsolatban, hogy akkor a magyarországi és a szlovákiai OMV kutakat ellátó töltőállomásokat lehet, hogy be kell zárni.

Karbantartás

Mint megírtuk Közép-Európa egyik legnagyobb finomítója a szokásos, tervezett karbantartás miatt 2022. április elején állt le. A tervek szerint június 10-én indult volna újra a termelés, ám becslések szerint ehhez még több hetes pótmunkákra van szükség. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Még kivárnak

A VG úgy tudja, hogy az OMV eddig hivatalosan nem tájékoztatta a MOL-t és más partnereit sem a problémáról, és az olajtársaság az osztrák kormánytól vár segítséget, vélhetően a stratégiai készletek egy részének felszabadítását. Kapcsolódó: Ha a fele igaz, már akkor is nagy a baj, bezárhat az egyik legnagyobb magyarországi benzinkút-hálózat

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Innen látják el

Az OMV schwechati finomítójában gyártott termékeket Ausztriában és a közép-kelet-európai régió Ausztriához közel fekvő országaiban értékesíti.

200 kút

Az osztrákok mintegy 200 kutat üzemeltetnek Magyarországon, a cég a magyarországi benzinpiac 17-19 százalékát, a dízel esetében a 13-15 százalékát látja el. Becslések szerint az OMV június és augusztus között 30 kilotonna benzint és 50 kilotonna dízelt exportálna havonta Magyarországra.

Az ITM is kiadott egy közleményt

Az ügy kapcsán később az ITM is kiadott egy közleményt, annak tanúsága szerint vészhelyzetben is vannak az országnak tartaléka, vagyis akkor sem lenne probléma, ha az OMV-nél ténylegesen gond adódna.

Itt az OMV közlése

Az OMV most a Blikk kérdéseire válaszolva elmondta, “2022. június 3-án a schwechati finomító nyersolaj-desztillációs egységében komoly kár keletkezett a karbantartási folyamat lezárásának részeként elvégzett, jogszabályban előírt víznyomáspróba során.”

Hosszabb javítási munkák

Közölték: “Az esemény következtében hosszabb javítási munkálatokra számítunk, melynek pontos időtartamát jelenleg nem lehet megbecsülni. Az OMV munkatársai folyamatosan elemzik az üzemben bekövetkezett károkat és az ebből eredő lehetséges korlátozásokat a termelésben, illetve a termékellátásban.”

Az ellátás biztosítása

Valamint azt is elmondták, hogy “A finomító egyes területei továbbra is üzemelhetnek, és kollégáink intenzíven vizsgálják a károkat kompenzáló további rövid távú műszaki megoldások lehetőségét. Az OMV saját termékkészletei és az Osztrák Köztársaság üzemanyagtartalékainak felszabadítása lehetővé teszi a vállalat számára, hogy alternatívákat találjon az ellátás biztosítására. Jelenleg is dolgozunk az OMV finomítói közötti és a saját tárolóhálózaton belüli új ellátási lehetőségeken. Ezzel párhuzamosan a partnereinkkel együtt további megoldásokat keresünk a helyzet enyhítésére. Mindezek az intézkedések a kész- és félkész termékeket érintik, és az ellátás biztonságának fenntartását szolgálják.”

Mindent megtesznek

Közlésüket azzal zárták, hogy az OMV nem tervezi a töltőállomások bezárását sem Magyarországon, sem pedig más országokban, valamint mindent megtesznek az ellátás fenntartása érdekében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: OMV – Forrás: Wikipédia